Joy 4 Life Joy 4 Life
Terrascompleet.nl Terrascompleet.nl
Kjell's Opslag Kjell's Opslag
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
De Kubbe BV - Biddinghuizen De Kubbe BV - Biddinghuizen

1,3% Huurstijging 2011

Donderdag 21 april 2011
1,3% Huurstijging 2011
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Onlangs heeft het kabinet besloten dat het energielabel onderdeel gaat uitmaken van de woningwaardering. Oost Flevoland Woondiensten (OFW) wil dit gelijk doorvoeren en is hiermee een van de weinige corporatie die dat op een korte termijn voor elkaar krijgt.

De gemiddelde huurverhoging in 2011 is vastgesteld op de inflatie van het jaar 2010. Voor huurders van OFW betekent dit over het algemeen een huurstijging van 1,3% per 1 juli 2011.

Dat het energielabel onderdeel is van het woningwaarderingsstelsel kan betekenen dat energiezuinige woningen meer punten krijgen dan onzuinige woningen. Dit kan leiden tot een verandering van de maximale huurprijs. Echter heeft dit in de meeste gevallen geen gevolgen voor de feitelijke huurprijs, omdat deze meestal onder de maximale huurprijs ligt.

De nieuwe waardering stimuleert het treffen van energiebesparende maatregelen. OFW, die het besparen van energie om de woonlasten te beperken als uitgangspunt heeft, is hier blij mee.

Korting door energielabel
OFW heeft tevens (net als voorgaande jaren) besloten om woningen met een relatief ongunstig energielabel (E, F of G), die nog niet aan moderniseringsprojecten hebben kunnen deelnemen of nog geen voorstel hebben gekregen voor verbetering van de energetische waarde van de woning, een korting van 0,1% op de huurverhoging te geven.

Het huurverhogingpercentage dat per 1 juli 2011 wordt doorgevoerd, kan dus per woning afwijken op basis van het energielabel.

Huurbeleid
OFW wil haar woningbezit zoveel mogelijk bereikbaar houden voor de primaire doelgroep. Het streven is er ook op gericht om de huren onder de relevante aftoppingsgrenzen van de huurtoeslag te houden of te brengen.

Een uitzondering hierop vormen nieuwe woningen met extra veel maatregelen voor energiebesparing. De besparing op stookkosten weegt dan op tegen de iets hogere huur. OFW kijkt namelijk niet alleen naar de huur, maar naar de totale woonlasten.

Ook wil OFW een deel van haar woningbezit bereikbaar houden voor jongeren. Deze categorie, huurders met de leeftijd onder de 23 jaar, kan alleen in aanmerking komen voor huurtoeslag als de subsidiabele huur lager ligt dan de huurtoeslaggrens voor jongeren. In het huurbeleid wordt hier rekening mee gehouden, wat soms leidt tot een iets lagere huurverhoging.

De bijdrage voor het Fonds Huurdersonderhoud en de Glasverzekering blijven gelijk, namelijk respectievelijk € 4,75 en € 2,50 per maand.

Huurders van OFW worden persoonlijk voor 1 mei over de huurverhoging en het energielabel als onderdeel van de woningwaardering geïnformeerd.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Kjell's Opslag
Kjell's Opslag
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top