Peter Evers Peter Evers
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Joy 4 Life Joy 4 Life
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems

Perenteelt groeit ten koste van de appel

Dinsdag 18 april 2017
Perenteelt groeit ten koste van de appel
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Steeds meer fruittelers nemen afscheid van de appel. In Flevoland is de oppervlakte appelbomen sinds de eeuwwisseling met de helft afgenomen. De peer daarentegen heeft zijn areaal in diezelfde periode verdubbeld.

Hoewel de prijs van peren de afgelopen jaren niet altijd even best was, verdienen de telers meer aan deze fruitsoort dan aan de appel.

De appelteelt brengt minder op door concurrentie van telers elders in de EU. Eerst kwamen vooral meer appels uit Zuid-Europese landen op de markt, de laatste jaren is het vooral productie uit Polen die de spoeling dunner maakt. In het bijzonder de Jonagolds komen vaak uit dat land.

Gerooid
Appelbomen zijn na vijftien jaar afgeschreven. Als ze gerooid worden, is de peer nu een aantrekkelijk alternatief.

Driekwart van de Nederlandse perenproductie gaat over de grens. De Europese boycot op de export naar Rusland leek de Nederlandse perenteelt even te bederven, maar de afzet naar andere landen heeft dat al lang weer goedgemaakt.

De appelteelt is met 700 hectare in Flevoland nog wel groter de 500 hectare die de peer in beslag neemt. De totale oppervlakte fruitbomen is sinds 2000 met een derde afgenomen naar 1200 hectare.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
De Kubbe BV - Biddinghuizen
De Kubbe BV - Biddinghuizen
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top