Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Klusbedrijf Johan Bramer Klusbedrijf Johan Bramer
Kjell's Opslag Kjell's Opslag
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken

Leefbaarheid scoort goed in gemeente Dronten

Woensdag 14 juni 2017
Leefbaarheid scoort goed in gemeente Dronten
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Voor de vijfde maal hebben de gemeente Dronten en Oost Flevoland Woondiensten (OFW) gezamenlijk de leefbaarheid in de gemeente Dronten onderzocht. De gemeente Dronten scoort net als in 2014 gemiddeld een 7,6. Gemeente Dronten en OFW concluderen hieruit "dat onze gemeente een fijne plek is om te wonen".

Structureel meten
De gemeente en OFW voeren iedere 2 à 3 jaar de leefbaarheidsmonitor (Lemon) uit. Het doel is om de beleving van inwoners op het gebied van de fysieke en sociale woonomgeving, ongenoegens en veiligheid in kaart te brengen. Zo kan worden gevolgd hoe de leefbaarheid zich door de jaren heen ontwikkelt.

Voor het onderzoek zijn in 2016 ruim 6.800 inwoners van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant benaderd met een vragenlijst. In totaal hebben ruim 2.100 inwoners de vragenlijst ingevuld, waarvan 73% op papier en 27% online. De Lemon is in 2006, 2009, 2011 en 2014 ook uitgevoerd in Dronten. De uitkomsten zijn verwerkt in een rapportage die te raadplegen is via http://www.lemon-onderzoek.nl.

Beoordeling wijken
De gemeente Dronten krijgt van haar bewoners gemiddeld een 7,6 als totaaloordeel voor de buurt waarin ze wonen. Daarmee scoort de gemeente gelijk aan 2014. Wat betreft het totaaloordeel variëren de wijkcijfers van een 6,6 tot een 8,5. Vergeleken met 2014 zijn alle cijfers voor de afzonderlijke buurten vergelijkbaar met de cijfers die toen werden gegeven.

Koolzaadhof beneden gemiddeld
De Munten en het bungalowpark in Dronten zijn de twee buurten die opvallend goed beoordeeld worden door hun bewoners. Beide buurten scoren op 15 van de 18 leefbaarheidsaspecten hoger dan de gemeente Dronten als geheel. Koolzaadhof in Biddinghuizen wordt van alle buurten op de meeste aspecten beneden gemiddeld beoordeeld. Voor 9 aspecten krijgt deze buurt een cijfer dat lager is dan het gemeentelijk gemiddelde. Dronten Noord en Spelwijk volgen met respectievelijk 8 en 7 beneden gemiddelde cijfers.

Scores en ontwikkelingen
De hoogste cijfers geven de bewoners voor de kwaliteit van de eigen woning (7,9), het aanbod van zorgvoorzieningen (7,7) en scholen (7,6) en het gevoel van veiligheid (7,6). Het gevoel van veiligheid is sinds 2014 sterker geworden, toen gaven de bewoners hiervoor gemiddeld een 7,4. Ook het cijfer voor de criminaliteit is gestegen, namelijk van een 7,1 in 2014 naar een 7,3 in 2016. Dit betekent dat de bewoners van de gemeente Dronten gemiddeld genomen minder overlast hebben van criminaliteit.

Van alle leefbaarheidsaspecten krijgt de gemeente Dronten van haar bewoners de laagste cijfers voor de betrokkenheid (6,4) en het aanbod van openbaar vervoer (6,5). Deze cijfers zijn vergelijkbaar met 2014.

Betekenisvol
Er zijn op kernniveau drie betekenisvolle veranderingen te zien ten opzichte van 2014. De enige negatieve ontwikkeling is te zien voor de kern Dronten, waar de overlast van personen is toegenomen. Dit aspect wordt met een 6,8 lager gewaardeerd dan in 2014 (7,2). Positieve ontwikkelingen zijn te zien voor de kern Swifterbant. Zowel criminaliteit als het veiligheidsgevoel krijgt een cijfer dat hoger is dan in 2014. Dit betekent dat de bewoners minder last hebben van criminaliteit en dat het veiligheidsgevoel sterker is geworden.

Samenwerking
Gemeente en OFW verdiepen zich momenteel, samen met hun samenwerkingspartners, in de kansen en knelpunten die uit de Lemon naar voren komen. Dit jaar starten de partijen in Dronten Noord, Dronten Zuid, Spelwijk en de Koolzaadhof met het oppakken van de
aandachtspunten. De focus ligt op verbinding en samenwerking, zowel met bewoners als organisaties.

Bron: Gemeente Dronten

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Verkeersschool Kooij & Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 23.9 °C
  • 0.0 mm
  • 15.0 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top