Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen

Goed werk deelnemers Leren werken in de wijk

Vrijdag 21 december 2007
Goed werk deelnemers Leren werken in de wijk
Foto: Wijkteam Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Eind dit jaar worden de eerste twee fases van het plaatsen van erfafscheidingen in Biddinghuizen Centrum afgerond.

De deelnemers van het project "Leren werken in de wijk" werden met een kerstpakket verrast.

ROC Flevoland, Salverda, de gemeente Dronten, Chainworks en OFW zijn erg blij met de voortgang van het project. “Alles loopt zeer voorspoedig en volgens planning” aldus Willeke Drevijn, woonconsulent bij OFW. “Daarom belonen we de deelnemers graag met een kerstpresentje.”

Het project “Leren werken in de wijk” houdt in dat mensen die een taalstage lopen bij het ROC of werkloos zijn een actieve bijdrage leveren aan de leefomgeving van de woonwijk Biddinghuizen centrum.


Op de grens van openbaar gebied en privaat krijgen bewoners gelijke schuttingen aan de achterkant van hun tuin. Ze kunnen kiezen uit verschillende varianten, met twee of meer doorkijkjes. De deelnemers aan het project komen uit alle delen van de wereld, van Biddinghuizen tot Colombia, maar wonen nu in de gemeente Dronten. Het leuke hiervan is dat allerlei culturen met elkaar in contact komen. En op het moment van plaatsen van de schuttingen ontstaan gesprekken tussen bewoners en de mensen die aan het werk zijn. De multiculturele samenleving in het klein.

De deelnemers van het project zijn eind september met het project gestart en zullen in ongeveer 30 weken tal van erfafscheidingen plaatsen. De organisatie Chainworks is gespecialiseerd in het begeleiden van diverse soorten reïntegratietrajecten in opdracht van de gemeente en draagt zorg voor begeleiding van de deelnemers in dit project. Bouwbedrijf Salverda doet de technische begeleiding. Twee begeleiders vertellen over het project. “We zijn enthousiast over hoe het project loopt. Mensen herkennen de mensen die aan het werk zijn nu al!

Ilse Horstman is werkzaam bij Chainworks en is projectleider van het project “Leren werken in de wijk” in Biddinghuizen. “Het project gaat om veel meer dan alleen een schutting plaatsen”, zei Ilse, die trots is op ‘haar’ deelnemers. “Veel van deze mensen zitten al heel lang zonder werk. Zij moeten eerst weer in het werkritme komen. Zij moeten dingen leren die heel eenvoudig lijken, maar dat niet zijn als je al jaren thuis zit: op tijd opstaan, afspraken maken én nakomen.” Een aantal deelnemers spreekt bovendien nog geen goed Nederlands. “Maar communicatie is essentieel in welke baan dan ook. Taalvaardigheid is dan ook iets waar we aan zullen werken.” Veel deelnemers volgen ook taalonderwijs bij het ROC.

De levendige Jolanda merkt dat mensen haar herkennen aan de kassa bij C1000. Dat mensen het geweldig vinden wat ze doet. Als Biddinghuizenaar vindt Jolanda het zelf ook fijn dat de schuttingen er komen. “Het ziet er gewoon beter uit.” De eerste dagen heeft ze veel gelachen, vooral om de kleine taalmisverstanden. “Hoe leg je iemand uit wat siergras is?” De Colombiaanse Fernando was al blij toen hij het uit kon spreken. Willem, de timmerman van Salverda, was ondanks (of misschien wel dankzij) deze lachwekkende taalverwarring heel positief. “De mensen zijn zo enthousiast, het gaat boven verwachting goed.”

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top