Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo

In Vogelvlucht: “Ontdek je plekje”

Donderdag 7 augustus 2008
In Vogelvlucht: “Ontdek je plekje”

BIDDINGHUIZEN - In en rondom Biddinghuizen zijn er altijd wel plekjes te vinden waar niet zo snel veel mensen komen. Daarom nu in de rubriek “In Vogelvlucht” iets over zo’n plekje in de wijk Bremerpark I.

Achter de Parksingel en aan de rand van het sportpark ligt een bijzonder stukje groen van Biddinghuizen. "Wij van de plantsoenendienst noemen het de moerbeientuin, dan weet iedereen waar we het over hebben." Het is in 1994 aangeplant met 16stuks Morus Bombycis (moerbei). Het stukje groen is bijzonder mooi aangelegd met rozen, vaste planten en een groene taxushaag die als een slinger door de moerbeientuin heen loopt.


Morus Bombycis
Moerbeien worden al zeer lang gekweekt. Oude exemplaren worden hier en daar op landgoederen en in kloostertuinen aangetroffen; ze kunnen een paar honderd jaar oud worden. De moerbeien die in Nederland worden aangeplant, zijn voornamelijk de Morus nigra en de Morus alba. Nigra betekent zwart en alba betekent wit, dus gaat het hier over de zwarte- en witte moerbei.


Japans
De moerbei die in de moerbeientuin is aangeplant is de Japanse moerbei. Deze vormt een kleine boom die elk voorjaar wordt gesnoeid. De recht opstaande takken worden teruggeknipt tot op de gesteltakken; zo vormen de bomen zomers een “dak”. Het is dus eigenlijk het soort snoeiwerk dat gehanteerd wordt om tot deze vorm te komen. Daarom is ook voor deze cultivar gekozen want niet iedere boom kan zomaar worden gebruikt om tot een “dak”vorm te snoeien.


Mooie parkboom
De eindknoppen ontbreken, ze hebben kenmerkende bladeren en vruchten. De bladeren zijn hartvormig, vaak met een of meer inhammen en de bladrand is gezaagd. De vruchten lijken op bramen. Het is een mooie parkboom, die het goed doet op zonnige warme plekken. Deze Japanse moerbei wordt in Japan aangeplant voor de zijderupsenteelt.


Mocht u nieuwsgierig zijn geworden maakt dan eens een wandeling naar de moerbeientuin en aanschouw deze prachtige bomen.

Team groenvoorzienig Biddinghuizen

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 17.4 °C
  • 0.8 mm
  • 19.1 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top