Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Gesprek over verbetering mobiele ontvangst

Dinsdag 12 augustus 2008

BIDDINGHUIZEN - VNG Flevoland is in gesprek met KPN om het bereik van mobiele telefonie in het gebied sterk te verbeteren. Wanneer de gemeenten hier zelf aan meewerken wil de KPN daar de komende tijd nadrukkelijk in investeren.

Per gemeente wordt geïnventariseerd waar knelpunten liggen en waar verbeteringen nodig zijn. Dat is de uitkomst van een gesprek dat eind juli heeft plaatsgevonden tussen KPN en VNG Flevoland. Aat de Jonge, voorzitter van VNG Flevoland is blij met de extra aandacht van KPN.

Aanleiding van het initiatief van VNG Flevoland was de regelmatig gehoorde klacht over het matige bereik van de GSM- en UMTS-technologie in de provincie. UMTS is de opvolger van GSM. Het GSM-netwerk is vooral ontworpen en geschikt voor mobiele telefonie en het versturen van korte tekstberichten. Het UMTS-netwerk heeft meer capaciteit en is geschikt voor internet, beeldtelefonie en andere datacommunicatie. In eerste instantie bestaat UMTS naast het huidige GSM-netwerk. KPN verwacht het GSM-netwerk in 2013 ‘uit te kunnen faseren’. De nieuwe GSM-locaties worden meteen compatibel voor UMTS.

- In Almere worden vijf nieuwe opstelpunten gerealiseerd. Waarbij waarschijnlijk gebruik wordt gemaakt van bestaande gebouwen.

- Het grootst lijkt het probleem in de bossen aan de oostkust van Dronten (Revebos, Roggebotzand). Volgens de gegevens van KPN is daar geen bereik. Er is dit jaar een opstelpunt gerealiseerd bij Dorhout Mees, waardoor de bereikbaarheidsproblemen daar verholpen zouden moeten zijn. Het opstelpunt bij Rivièra Parc wordt binnenkort voorzien van een nieuwe antenne met beter bereik. KPN heeft goede hoop dat door die maatregel de situatie ook in die omgeving verbetert. De bedekking van Ketelhaven schiet tekort vanwege interferentie van bomen (kern Dronten) en de hoogte van de dijk (vanuit gemeente Noordoostpolder). KPN probeert het bereik te verbeteren door een nieuwe antenne te plaatsen in Dronten.

- De bedekking in Lelystad is goed. Maar omdat UMTS ten opzichte van GSM een fijnmaziger netwerk nodig heeft wil KPN nog zes opstelpunten realiseren in Lelystad. KPN stelt dat het gemeentelijk beleid over masthoogten een probleem is. Het werkt voor KPN kostenverhogend dat slechts kleinere masten zijn toegestaan. Bovendien is het onmogelijk de masten te delen met andere operators.

- In de gemeente Noordoostpolder is de GSM-bedekking op dit moment voldoende. Voor een goede UMTS-bedekking gaat KPN nog tien opstelpunten oprichten. Het streven is om in Noordoostpolder 100% bereik realiseren.

- Ook in Urk wil KPN nog twee opstelpunten realiseren.

- In de gemeente Zeewolde heeft KPN twee opstelpunten en wil KPN nog twee opstelpunten realiseren. Het beleid is dat er geen antenne-installaties in woonkernen worden toegestaan. Er mogen nu slechts masten op 300 tot 400 meter van de woonbebouwing worden geplaatst. Verder staat de gemeente niet toe dat op gemeentelijke gebouwen een antenne wordt geplaatst. De bedekking van Zeewolde is door dit beleid niet optimaal als er voor het fijnmazige UMTS-netwerk meer opstelpunten nodig zijn.

KPN streeft naar optimaal bereik, juist in het licht van de totstandkoming van het UMTS-netwerk. KPN heeft zich tegenover VNG bereid verklaard graag met de gemeenten in gesprek te gaan over de aanpak. Een en ander staat op de agenda van het bestuur van VNG Flevoland. Het bestuur van VNG stelt zich voor ook vergelijkbare gesprekken te voeren met de andere aanbieders.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Bedrijven
Sybit Sybit
Voor al uw bedrijfssoftware op maat
Aanloophaven 5
8256 CZ
Biddinghuizen
T 0321-332726
E info@sybit.nl
W http://www.sybit.nl
Sybit
Sybit
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top