Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Tel. 0321-333169 Peter Evers

In Vogelvlucht: zaagmonster in dorpsbos

Woensdag 1 oktober 2008
In Vogelvlucht: zaagmonster in dorpsbos

BIDDINGHUIZEN - Afgelopen periode is men begonnen met zaagwerkzaamheden in de dorpsbossen aan de zuidwestkant van het dorp.

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een bosbedrijf dat werkt met een zogenaamde harvester. Dit is een machine die machinaal hout zaagt. De bomen zijn afgelopen zomer geblest dwz dat de om te zagen bomen een stip hebben gekregen zodat de man op de machine weet welke bomen omgezaagd moeten worden.


De zaagkop is een belangrijk onderdeel van de machine, de computer meet de diameter en lengte van de boom. De boom wordt zo laag mogelijk bij de grond afgezaagd, en kan in elke gewenste vorm worden neergelegd en afgekort.


Al het hout dat door de zaagkop komt, wordt door de computer gemeten op dikte en lengte. Dit wordt opgeslagen in de computer zodat men aan de einde van de dag of klus precies kan aflezen hoeveel en welke maten en soorten men heeft gezaagd. De stammen worden in stukken van 2,50m gezaagd, dit is voor verder transport het makkelijkst en levert het meest hout op.


Mocht er wat anders van worden gemaakt dan kan men van te voren afspraken maken om de stammen op zo’n gunstig mogelijke lengte te zagen zodat men geen verlies heeft. De harvester waant zich een baan door het bosperceel heen en legt de stammen op klampjes bij elkaar zodat een uitrijwagen ze naar de grote weg kan brengen. Later worden ze opgehaald door een opkoper met een vrachtwagencombinatie.

De stammen worden afgevoerd en de takken blijven achter in het bos. Dit komt weer ten goede aan het bodemleven. De takken worden namelijk door een natuurlijk proces afgebroken en voedingsstoffen komen weer terug in de bodem (compost).

Gegevens machine
Caterpillar 580p Harverster
Vermogen :210 pk
Gewicht : 17,5 ton
Kraan : 22ton op 1 meter tillen
Houtoogst: 625m3 bos Biddinghuizen
Bijzonderheden: 3 assen, banden met water gevuld (stabiliteit)


Er blijven ook nog enkele tientallen stammen staan van ongeveer 1,5m hoog. Dit zijn stammen van essen en hier worden de zogenaamde Hurleysticks van gezaagd. Dit is een soort hockeystick waar men in Ierland een soort hockeysport mee beoefent.

De overgebleven bomen in het bos hebben uiteindelijk meer ruimte en kunnen zich beter ontwikkelen zodat we weer een stapje hebben gezet naar een volwassen dorpsbos, waar stabiliteit gewaarborgd blijft.

Team groenvoorziening Biddinghuizen

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Adm. Financiële Advisering
Kafa
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Gicom Composting Systems
Gicom Composting Systems
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top