Flevolamb Flevolamb
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Tel. 0321-333169 Peter Evers

Nieuwe imam bezoekt kerk Biddinghuizen

Woensdag 25 februari 2009
Nieuwe imam bezoekt kerk Biddinghuizen
Foto: PG Biddinghuizen - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - Hij kent christelijk-orthodoxe kerken in Istanbul, maar het is voor het eerst dat hij een protestantse kerk bezoekt. De nieuwe imam van de Turkse moskee in Biddinghuizen, Hasan Hüseyn Islam, is zeer geïnteresseerd in de protestantse en katholieke kerk en de gebruiken en geloofswijze van de gemeenschappen. Wat hebben we gemeen en waarin verschillen we.

Zodoende kreeg hij onlangs een rondleiding in het kerkgebouw De Voorhof van dominee Bram Bregman en parochielid Leo Scholten.

De rondleiding volgde op een kennismakingsgesprek dat een werkgroep namens Dorpsbelangen Biddinghuizen met de imam in de moskee had, ter voorbereiding op de Interreligieuze Ontmoeting dat zondagmiddag 27 september 2009 tijdens de feestweek zal plaatsvinden. De imam komt uit een dorp in Oost-Turkije waar feesten van verschillende geloofsgemeenschappen samen werden gevierd. Vanuit Turkije kun je als imam twee jaar naar het buitenland uitgezonden worden voor buitenlandse werkervaring.

Hasan Hüseyn Islam start in Biddinghuizen en wil graag weten hoe anders-gelovigen naar de Islam kijken. Bij het binnentreden vraagt hij zich af waar alle beelden en iconen zijn, zoals hij die gezien had in de eeuwenoude orthodoxe kerken in Turkije. Een heel verschil met een ‘nieuwe’ kerk in de polder. Hem wordt verteld dat het hier in Biddinghuizen om een bijzonder kerkgebouw gaat, waarin zowel een protestantse als een katholieke kerk onder één dak huist.


Parochielid Leo Scholten (rechts) en dominee Bregman (links) geven de nieuwe iman van Biddinghuizen (tweede van links) een rondleiding in kerkgebouw De Voorhof.

Na samen met zijn vrouw en dochtertje een kijkje bij het orgel genomen te hebben leert de imam dat de christelijke diensten waarin afgewisseld wordt met zang, gebeden, bijbellezingen en preek heel anders zijn dan zijn gebedsbijeenkomsten in de moskee. Maar ook daar houdt de omam iedere vrijdag een preek. De imam is op 6 dagen 5 maal daags in de moskee aanwezig tijdens het gebed. Een van de aanwezigen grapt tijdens de rondleiding naar de dominee dat hij het met 2 diensten op een zondag ‘makkelijk’ heeft. Waarop de dominee uitlegt wat er allemaal bij zijn taak komt kijken op het gebied van bezoekwerk, beleidswerk, jeugdwerk, gespreksgroepen en nog meer. Een baan van meer dan veertig uur. Tijdens een kijkje in in het katholieke deel van het kerkgebouw vertelt Leo Scholten over de verschillen met de protestantse kerk en de verschillen tussen dominees, pastoors en priesters.

Hasan Hüseyn Islam wilde ook graag een dienst meemaken en bezocht zondag met zijn vrouw een doopdienst in de protestantse gemeente. De imam hoopt op gesprekken tussen de geloofsgemeenschappen en zou het liefst zien dat de voorgangers in Biddinghuizen elkaar regelmatig ontmoeten.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Kerk
Tel. 0321-333169
Peter Evers
Adverteerder in de rubriek Moskee
Fruit vers aan huis bezorgd
Fruithandel Van Beek
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top