Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken

Grotere veiligheid bij boerenerven

Woensdag 13 mei 2009
Grotere veiligheid bij boerenerven
Foto: Colombinehuis - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - De provincie Flevoland heeft een nieuw verkeersbord ontworpen om vrachtwagenchauffeurs te wijzen op keermogelijkheden op (boeren)erven. Daarmee wordt voorkomen dat vrachtwagens onnodig achteruit gaan “insteken”, hetgeen levensgevaarlijke situaties kan opleveren.

Vandaag (woensdag 13 mei) heeft gedeputeerde Harry Dijksma bij de firma Verhage aan de Kuinderweg in Emmeloord het eerste keerbord onthuld. Bedrijven die zijn gevestigd langs provinciale wegen, kunnen het bord eenmalig kosteloos door de provincie laten plaatsen.

Ernstige afloop
Het gebeurt regelmatig dat vrachtautochauffeurs vanaf de doorgaande weg, onnodig achteruit een boerenerf in steken. Dit komt voor in situaties waarin het de chauffeur niet duidelijk is dat op het boerenerf een keermogelijkheid bestaat, of dat er een tweede toegang naar het erf is. Zodoende kunnen onnodige verkeeronveilige situaties ontstaan, met name tijdens duisternis. In het verleden heeft dat geleid tot ongevallen met ernstige afloop. Harry Dijksma, gedeputeerde voor Verkeer en vervoer: “Verkeersveiligheid heeft bij de provincie hoge prioriteit. Elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Ik ben hier erg blij mee.”

Symposium
Het idee voor de ontwikkeling van het bord is in september 2007 ontstaan tijdens een symposium van LTO Noord over het thema ‘Veiligheid op en rond het boerenerf’. Tijdens deze bijeenkomst kwam de onveiligheid met vrachtauto’s bij in- en uitritten naar voren. Als een mogelijke oplossing werd gesuggereerd een speciaal ‘inritbord’ te ontwikkelen. Gedurende de bijeenkomst van de LTO Noord presenteerde David Groen, verkeersspecialist van de politie Flevoland, een schets voor een dergelijk bord. Daarna is het idee door de provincie uitgewerkt.

Een aantal jaren geleden heeft de toenmalige Raad voor de Transportveiligheid (nu: Onderzoeksraad voor Veiligheid) een uitgebreide casestudie gedaan naar aanleiding van een dodelijk ongeval dat zich in 2000 had voorgedaan met een achteruitstekende vrachtauto bij een inrit aan de Vollenhoverweg. Naar schatting van de Raad gebeuren in Nederland jaarlijks circa 9 dodelijke ongevallen met achteruitrijdende vrachtauto’s bij inritten. Flevolandse cijfers laten zien dat gedurende de periode 1997-2007 zich in totaal 132 aanrijdingen voordeden met vrachtauto’s bij in- en uitritten. Daarvan waren er 33 met letselafloop, waarvan 4 dodelijk.


Bron: Provincie Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Flevoland
Flevolamb
Flevolamb
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
Adverteerder in de rubriek Verkeer
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top