Flevolamb Flevolamb
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap

Vliegen als een vogel, ook in Biddinghuizen

Maandag 12 april 2010
Vliegen als een vogel, ook in Biddinghuizen
Foto: ZweefvliegClub Flevo - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - U kent ze vast wel, die stille witte vliegtuigen die regelmatig over Biddinghuizen vliegen.

Zonder gebruik van een motor vliegen ze soms letterlijk uren over het dorp, de polder en soms ook ver daarbuiten. Zweefvliegen is een boeiende sport die ook in Biddinghuizen actief beoefend wordt.

Vlak buiten Biddinhuizen ligt het terrein van ZweefvliegClub Flevo waar deze vereniging beschikt over een eigen hangar, clubhuis, vliegveld en 7 eigen vliegtuigen.


Deze vliegtuigen worden onderhouden en gevlogen door een groep van ongeveer 65 enthousiaste leden. Vliegen gebeurd elk weekend en in de kampen welke meestal in de schoolvakanties gepland staan.

Na een snelle start waarbij het vliegtuig doormiddel van een lier in ongeveer 30 seconden naar 400 meter wordt getrokken, wordt deze ontkoppeld van de lierkabel. Daarna begint een fluiterstille vlucht, waarbij het de uitdaging is om zo lang mogelijk te blijven vliegen.

Blijven vliegen kan door gebruik te maken van thermiek. Dit zijn bellen van warme lucht die zich omhoog bewegen tussen de koudere lucht. Door in deze bellen te vliegen kan het vliegtuig hoogte winnen. Hoe meer hoogte, hoe langer de vlucht. Op deze manier kan er op gunstige dagen tot wel 2 km hoogte gevlogen worden boven de polder en kunnen de vluchten enkele uren duren.

Zolang het weer het toelaat wordt er onder leiding van erkende instructeurs gevlogen en les gegeven. Vanaf 14 jaar is het mogelijk om zelfstandig te leren vliegen. Bij de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan veiligheid, vliegeigenschappen en het weer. Noodsituaties worden gebrieft, vervolgens geoefend en uitgebreid nabesproken. Alles om goed voorbereid te zijn voor de eerste vlucht alleen.


Die vlucht kan al binnen enkele maanden plaatsvinden.

Zweefvliegen is een uitdagende sport waarin teamwork van levensbelang is. Door een vereniging met daarin vakmensen die zelf het meeste onderhoud kunnen doen aan de vliegtuigen blijft de sport betaalbaar voor iedereen.

Wilt U zelf leren vliegen, of een introductievlucht maken (of cadeau geven) en Biddinghuizen vanuit de lucht bekijken? Kijk dan eens op de website of kom een keer langs op het vliegveld aan de Mosselweg 10a.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Zweefvliegen
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 8.8 °C
  • 0.2 mm
  • 15.4 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top