Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Adm. Financiële Advisering Kafa
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Afwisselend festival programma op Reünie 19nu

Dinsdag 25 mei 2010
Afwisselend festival programma op Reünie 19nu
Foto: Jongeren 19Nu - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - Toiletcabaret, een fototainer, een Engelse dubbeldekker met DJ’s, uitgebreide eettentjes, oude filmpjes in een containerbioscoop, foto-exposities.

De reünie van jongerenvereniging Jongeren 19 Nu op zaterdag 29 mei heeft naast de vijf bands, sprekers en een optreden van de Swinging Piano’s een doorlopend veelzijdig programma.


De grootste jongerenvereniging werd in de koude decembermaand van 1971 opgericht. Een groepje progressieve plattelandsjongeren richtte voor het eerst in Nederland een algemene plattelandsvereniging op. Ouders krabden zich achter de oren: ‘wat moet er van komen als zij onze vertrouwde verzuiling loslaten?’


De jongeren discussieerden met elkaar, stippelden hun koers uit en kraakten voor het eerst in Flevoland een pand. Een oude barak van de Rijksdienst in Dronten doopten ze om tot hun clubgebouw: Cultus Inn. Uiteindelijk ging de gemeente akkoord en legaliseerde het pand.


Met de komst van boeren langs de Knardijk volgde een nieuwe afdeling van de vereniging; Lelywolde. Eerst hielden zij hun activiteiten op het vliegveld in Lelystad, daarna in De Trekker en in 1982 krijgt de afdeling een groene Rijksdienstschuur midden in het bos van Zeewolde als clubgebouw.


Ruim tien jaar later wordt het weer onrustig in de polder. In Noordoostpolder had je al jaren De Katholieke Plattelandsjongeren en de Christelijke Plattelandsjongeren verenigingen. Maar om landelijke administratieve regels konden er niet langer drie verschillende agrarische verenigingen in één provincie zijn. Grote vraag: onder welke vlag gaan de verenigingen samen verder. Schoorvoetend gingen de twee verenigingen uit de NOP verder onder de naam Jongeren 19Nu.

Zo ontstond een stevig provinciebreed netwerk van jonge boerenzonen en -dochters en jongeren uit de dorpen. Want ondanks het plattelandskarakter was iedereen welkom die zich thuis voelde bij het ondernemende zelfredzame karakter van de vereniging. De jongeren hebben een stevig fundament gelegd met oog voor de toekomst, want nu 39 jaar later zijn ruim 1800 jongeren lid.

De reünie is voor al deze (oud-)leden van de vereniging. En dat de saamhorige mentaliteit ook na al die jaren nog ingesleten is, blijkt wel uit het enthousiasme waarop bezoekers willen meewerken aan de reünie. Ruim 230 jongeren van toen werken mee als vrijwilliger op het festival. Vier oude polderbands die allang niet meer bestaan, gingen voor deze gelegenheid de studio’s weer in voor hun eenmalige comeback. En ondanks de recessie kwamen veel betrokken Flevolandse bedrijven uit zichzelf naar de organisatie met het verzoek of ze nog konden sponsoren. Een uniek poldernetwerk komt zo bij elkaar en wie weet wat voor nieuwe initiatieven daar weer uit voortkomen.


PROGRAMMA
16:00 uur Aanvang

16:15 uur Opening door voorzitter Evelyn Venema en oprichter Gert Jan van Tilburg

16:30 uur ‘Oh ja!’ herinnering ophalen in de drie afdelingstenten

16:30
Dronten-tent: Oprichting noodzaak of kattenkwaad (Gert Jan van Tilburg)
NOP-tent: Agrarisch Jongeren Kontakt

17:00
Dronten tent: Alles over afdeling Dronten (Paul van Wijk en Wilfried Grootkoerkamp)
NOP tent: Alles over afdeling NOP
Lelywolde tent: Alles over afdeling Lelywolde

17:30
Dronten tent: Kweekvijver van jong talent (Petra Smeenk)
Lelywolde tent: Toekomstplannen (Marien Verhage)

18:00 uur Optreden Swinging Piano’s en Eten aan de lange biertafels!

20:00 uur Cabaret over Jongeren 19Nu door Twee boeren en een dominee
21:00 uur Optreden BROZ
22:00 uur Optreden Murphey’s Law
23:00 uur Optreden Take One
00:00 uur Optreden Missing Link
01:00 uur Optreden Chimney Fire
02:00 uur Einde

Kaarten
Tot nu toe zijn 1500 kaarten verkocht voor het reüniefestival dat wordt gehouden op het crossterrein naast Van Werven Biomassa in Biddinghuizen. Entreekaarten zijn te koop via de website http://www.reuniej19nu.nl en zijn beperkt te koop op het festivalterrein.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Jongeren 19Nu
Flevolamb
Flevolamb
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top