Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Adm. Financiële Advisering Kafa
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl

In vogelvlucht: Meetstoel U99

Maandag 2 augustus 2010
In vogelvlucht: Meetstoel U99

BIDDINGHUIZEN - Nabij Biddinghuizen aan de Biddingringweg – Nonnetjesweg staat een stukje cultuurhistorie uit vervlogen tijd. Het is Meetstoel U99. Tussen bomen en struiken staat deze meetstoel verscholen. Rijdend op de Biddingringweg kunnen we de meetstoel waarnemen. Maar beter is om even van de grote weg af te gaan en er naar toe te rijden.

Deze meetstoel is een overblijfsel uit de droogleggingperiode van Flevoland. Voor het droogvallen van de polder werden houten stellages gebouwd van waaraf men de polder kon gaan inmeten. Deze zogenaamde stellages werden meetstoelen genoemd, bestaand uit eikenhouten balken, 4 palen en hierop een vlonder. Deze stak zo’n 3,5 meter boven de zeebodem uit. Verder een centrumpaal en een paal om te richten. De centrumpaal is eigenlijk het meetpunt.


In Oostelijk Flevoland stonden negen van deze meetstoelen, alleen Meetstoel U99 is bewaard gebleven. Landmeters gebruikten vroeger vaste punten vanuit de Veluwe zoals water- en kerktorens om vaarten en wegen in te meten.


Meetstoel U99 is een stukje cultuurhistorie dat in 2001 officieel heropend is. De toegankelijkheid is verbeterd, er zijn borden geplaatst en de wegen er naartoe zijn opgeknapt. Zeker de moeite waard om eens tijdens een fietstochtje aan te doen.


Team groenvoorziening Biddinghuizen

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
Adverteerder in de rubriek Wijkpost
Teakhouten meubelen
PolderTEAK
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top