Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Burgemeester en wethouders zweven door de lucht

Donderdag 2 september 2010
Burgemeester en wethouders zweven door de lucht
Foto: ZweefvliegClub Flevo - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - Door: Johan van EssenBurgemeester Aat de Jonge was dinsdag erg positief over zijn eerste vlucht in een zweefvliegtuig. Samen met vijf wethouders was hij uitgenodigd op zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen.

De zweefvliegclub wilde de burgemeester en wethouders kennis laten maken met het fenomeen zweefvliegen. De burgemeester en wethouders hadden er veel zin in, ‘Ik heb dit nog nooit gedaan maar het lijkt me erg leuk,’ vertelt burgemeester Aat de Jonge.

Één voor één gingen de andere wethouders samen met een piloot de lucht in. De clubleden koppelde het zweefvliegtuig aan een lier. Deze wordt daarna door een grote motor aangetrokken, zodra het vliegtuig hard genoeg gaat, begint het te zweven. ‘Ik werd helemaal in mijn stoel gedrukt,’ vertelt Aat de Jonge, ‘het gaat zo hard.’ Alle vijf de wethouders mochten samen met een piloot een rondvlucht maken. Alleen wethouder en locoburgemeester Hans Engelvaart wilde niet vanwege zijn hoogtevrees.

Zweefvliegclub Flevo bestaat nu bijna dertig jaar. Vanaf de oprichting in 1981 tot 1995 vlogen de zweefvliegers vlakbij vliegveld Lelystad. In 1995 moesten ze verhuizen vanwege de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Sindsdien vliegen clubleden van allerlei leeftijden rond Biddinghuizen en Dronten. Nu is de toekomst van het vliegveld weer onzeker; vliegveld Lelystad wil opnieuw uitbreiden en als de nieuwe aanvliegroutes over Biddinghuizen liggen, mogen de zweefvliegers daar niet meer vliegen omdat ze dan simpelweg elkaar in de weg zitten.

De plannen voor deze uitbreiding zijn nog niet helemaal concreet, vertelt burgemeester De Jonge. ‘Voor de uitbreiding moet er nog een boel passen en meten gebeuren, ik kan nog niet zeggen wanneer deze plannen klaar zijn. Pas dan weten we of dit zweefvliegveld hier weg moet of niet.’
De burgemeester wilde wel graag dat het zweefvliegveld in de gemeente Dronten zou blijven.

Fenne Hulshof, voorzitter van de zweefvliegclub vertelde dat er al een commissie op zoek is naar een nieuwe locatie; ‘Als we echt moeten verhuizen, kunnen we dan misschien snel naar een nieuwe plaats. We hebben vooral een lang stuk grond nodig. Het land wat we nu gebruiken hebben we met ruilverkaveling kunnen krijgen. Zowel de boeren als wij kregen er iets voor terug. Maar ons uitgangspunt is, we willen niet weg en daar gaan we voor.’ Volgens de voorzitter zijn het noorden en het oosten de meest waarschijnlijke richtingen. ‘Wanneer we meer naar het westen of het zuiden gaan, komen we weer te dicht in de buurt van Schiphol.

Zowel de burgemeester als de wethouders waren erg enthousiast en beloofden te helpen bij het zoeken naar een nieuwe locatie. ‘We hebben een goed beeld van welke stukken land er te koop staan of beschikbaar zijn.’


Burgemeester Aat de Jonge uit Dronten zit voor het eerst in zijn leven in een zweefvliegtuig tijdens een bezoek van het College van B &W aan zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen. Naast hem staat clubvoorzitter Fenne Hulshof.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Zweefvliegen
Flevolamb
Flevolamb
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 13.1 °C
  • 0.2 mm
  • 15.9 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2020
BHZNet Tourmanager 2020 BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top