Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

In vogelvlucht: de lindeboom

Vrijdag 1 oktober 2010
In vogelvlucht: de lindeboom

BIDDINGHUIZEN - Binnen de Gemeente Dronten wordt Biddinghuizen ook wel het “Lindedorp” genoemd; dit omdat er in veel straten en grasoppervlakten lindebomen zijn aangeplant.

Aan de Parksingel staat een lange laan van de gewone of Hollandse Linde. Deze lindesoort is een grote boom met een brede piramidale kroon.

Ook aan de Koolzaadhof, Lucernehof, Uitloper, De Voor, Cultuursingel en Akkerhof komen we een aantal rijen met lindebomen tegen.

Variërend van jonge aanplant tot aan bomen die er al vanaf het begin staan.


Een hele bijzondere is toch wel de Kroningslinde nabij de kerktoren, aangeplant in 1980.

Lindebomen worden vaak aangeplant als herdenkingsbomen. Zo is dat hier ook gebeurd ter ere van de kroning van Koningin Beatrix.


Vroeger zijn overal in ons land lindebomen aangeplant. Als regel zijn het grote bomen van de 1e grootte, dat wil zeggen dat zij gemakkelijk een hoogte van 25 tot 30 meter kunnen halen.


Lindebomen kenmerken zich door de hartvormige bladeren en een heerlijke zoete geur tijdens de bloei op de zomerdag. De boom heeft een goede verankering, snelle groei en de bodemeisen zijn niet bijzonder hoog; een lindeboom groeit vrijwel overal. Het is een boomsoort die goed in model te snoeien is. Denk hierbij aan leilindes die vroeger ook veel bij boerderijen neergezet werden. Zij zorgden er met de zomerdag voor dat het door de schaduw koel in huis was.

Imkers zijn enorm blij met lindebomen. De plant produceert namelijk suikerhoudende plantensappen; hier komen de bijen op af en zij maken de honing van de nectar die zij verzamelen op de bloemen. De smaak en geur van de honing wordt bepaald door de aromatische stoffen in de plant. Hierdoor zijn er verschillende soorten honing, in dit geval dus de lindehoning.


Lindehout is een houtsoort dat zich goed leent voor houtsnijwerk, draaiwerk en beeldhouwwerk. Het hout is vrij zacht, heeft een fijne nerf en is gelijkmatig opgebouwd. Het kernhout is geelwit van kleur en het buitenste spinthout is wit – bruin van kleur.


Gaat u eens op onderzoek uit, wie weet komt u op plaatsen waar u eigenlijk de lindeboom niet had verwacht.

Team groenvoorziening Biddinghuizen

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Adm. Financiële Advisering
Kafa
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Multi Service
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 10.6 °C
  • 4.2 mm
  • 11.1 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Vueltamanager
BHZNet Vueltamanager BHZNet Vueltamanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top