Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service

Duurzaamheid bij stakeholders OFW

Donderdag 28 oktober 2010
Duurzaamheid bij stakeholders OFW
Foto: Oost Flevoland Woondiensten - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - Oost Flevoland Woondiensten (OFW) organiseerde op 14 oktober voor de vierde keer een Stakeholdersoverleg. Het Stakeholdersoverleg stond dit keer in het teken van duurzaamheid.

Naast het gesprek over thema’s als ‘duurzame stedenbouw’, ‘ontwikkeling ketenkwaliteit en bouwproces’ en ‘communicatie met bewoners bij het toepassen van nieuwe technieken’ tekende OFW samen met FSC Nederland een FSC convenant en vertelde bouwopleiding Rolbij over duurzaamheid in het onderwijs. Een interessante en gevarieerde dag.

Jaarlijks organiseert OFW een Stakeholdersdebat. Tijdens een Stakeholdersdag hoort OFW graag of ze de goede dingen doet en of ze die goed doet. Dit wordt door de stakeholders van OFW zeer gewaardeerd. Om nog meer diepgang te geven aan de middag heeft OFW er voor gekozen om de komende tijd een aantal bijeenkomsten te organiseren rondom verschillende relevante thema’s. ‘Duurzaamheid is het eerste thema, want we willen graag horen hoe we hier nog meer resultaten op kunnen bereiken door samenwerking met onze stakeholders’, aldus OFW. Bovendien actualiseren we ons duurzaamheidsplan en ons beleidsplan en dan is dit een welkome input.

Duurzaamheidsbeleid
OFW wil het thema duurzaamheid graag verder ontwikkelen en verdiepen. Tijdens de Stakeholdersdag vond er eerst een geanimeerde discussie plaats over enkele stellingen. Daarna gingen de deelnemers in werksessies verder met het uitwerken van de stellingen. Vanuit deze werksessies kwamen diverse ideeën om Duurzaamheid nog verder te ontwikkelen. OFW is blij met alle inzichten en gebruikt deze om verdere input te geven aan haar duurzaamheidsbeleid. Welke zij meeneemt in haar Duurzaamheidsverslag dat eind dit jaar zal verschijnen.


Duurzame stedenbouw
De heer Piet Goud van BDG architecten leidde het onderwerp Duurzame Stedenbouw in. Hij vertelde over zijn ervaringen bij de ontwikkelingen van het Multi Functioneel Gebied in Biddinghuizen. “Het leefbaar houden van dorpen is een continu proces. Hierbij is het van belang om draagvlak te creëren”. Een belangrijke succesfactor voor Duurzame Stedenbouw is dat het duurzaamheidconcept gelijktijdig wordt ontwikkeld met het stedenbouwkundig plan en dus niet achteraf ingepast moet worden”. Het gaat dus om een integrale ontwikkeling. Deelnemers gingen hierover in debat en werkten later ideeën hierover uit in werksessies.

Ketenkwaliteit in het bouwproces
“OFW heeft duurzaamheid als leidraad genomen bij de modernisering van 85 woningen in Biddinghuizen. Dit kun je niet doen met een traditionele manier van werken in de bouw. Je moet daarom kennis in huis hebben over duurzaamheid en flink investeren in cultuurverandering. Duurzaamheid is kwaliteitsbeleid en je moet de bouwvakkers opleiden dat ze zelf ook aan kwaliteitscontrole doen. Je moet elkaar als opdrachtgever en opdrachtnemer de mogelijkheid geven om risico’s die een andere manier van werken met zich meebrengt, te nemen en te delen.” aldus Teun Bouwhuis, directeur van bouwbedrijf Salverda.

Duurzaamheid in het onderwijs
Bart Willemsen, directeur bouwopleidingen Rolbij, vertelde over het tekort aan stageplaatsen voor leerlingen met een bouwopleiding. “Terwijl dit toch onze toekomst is. Het is belangrijk om te investeren in de jeugd en ze dicht bij de praktijk te brengen en te motiveren. Ik zou graag in gesprek gaan met bedrijven om duurzaamheid nog meer onderdeel te laten worden van het onderwijs. De praktijk nog dichterbij brengen. Laten we discussieplatforms organiseren tussen bedrijven, docenten en leerlingen over hoe we duurzaamheid verder kunnen brengen. Want wie denkt dat kennis duur is, weet niet wat onwetendheid kost” volgens Willemsen een vrije vertaling van Obama’s woorden. Truus Sweringa gaf aan dat OFW het convenant bouwopleidingen heeft getekend. Dit betekent o.a. dat bij elk bouwproject een leerlingbouwplaats met Flevolandse leerlingen is.

Communicatie met bewoners
“Het is belangrijk om bewoners bij een renovatie van hun woning vanaf het begin mede-eigenaar van het project te maken en ze bij de verschillende fasen in het project en alle moderne technieken die toegepast worden te betrekken, want mensen willen natuurlijk graag op een prettige en comfortabele manier wonen. En mijn ervaring is dat bewoners aan de slag willen met duurzaamheid. Want dat is goed voor het milieu en het scheelt bewoners aanzienlijk in de portemonnee. OFW doet dit heel goed” spreekt Susan Huijbregts van de Woonbond.

FSC convenant
Tijdens het Stakeholdersoverleg over Duurzaamheid tekenden Truus Sweringa, directeur-bestuurder OFW en Bart Van der Linden, directeur FSC Nederland, het FSC-convenant. OFW maakt al zoveel mogelijk gebruik van FSC gekeurd hout en papier, maar onderstreept hiermee nog eens extra het belang. “We willen toch een goede wereld voor onze kinderen en kleinkinderen achterlaten?” aldus Sweringa.“ De bossen zijn de longen van de wereld. Indien we ons inspannen voor minder uitstoot maar we kappen de bossen waar de CO2 wordt opgeslagen dan zijn we niet goed bezig.

De goede dingen…
OFW staat als maatschappelijk ondernemer midden in de maatschappij. Zij heeft als stichting geen aandeelhouders, maar OFW hoort graag waar ze zich volgens 'de maatschappij' mee bezig moet houden en hoe ze daar een juiste invulling aan kan geven. Kortom doet OFW de goede dingen goed. Daarom organiseert OFW jaarlijks conform de Governancecode een Stakeholdersdebat. Hier is de corporatie in 2007 mee begonnen en ieder jaar is er gekozen voor een andere werkvorm.

Oost Flevoland Woondiensten

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top