Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Teakhouten meubelen PolderTEAK

Van de Lageweg importeert Dronte wijn

Zaterdag 20 november 2010

BIDDINGHUIZEN - Dronten heeft sinds deze week haar eigen wijnen. Dronte. De Dronte wijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika en genoemd naar de Dronte. In Nederland beter bekend als de Dodo, de uitgestorven Afrikaanse loopvogel.

De wijnen werden ontscheept door burgemeester De Jonge van de gemeente Dronten en wijnimporteur Van de Lageweg uit Biddinghuizen.


Op het etiket prijkt een 17de eeuwse afbeelding van de Dronte, met de inscriptie Dronte. De benaming die in o.m. Italië, Frankrijk en Zweden nog steeds voor de vogel wordt gebruikt. Vroege afbeeldingen van de vogel zijn, volgens het Londense veilinghuis Christies, zeer zeldzaam. De dronte was een stevige loopvogel, die in 1598 op het Afrikaanse eiland Mauritius werd ontdekt door Jacob van Neck. Toen van Neck in 1626 burgemeester van Amsterdam werd, zou hij levende Dronten in Amsterdam hebben tentoongesteld. Uit logboeken van de VOC weten we dat de vogel door Nederlanders op het eiland zijn uitgeroeid. De laatst levende Dronten zijn in 1681 voor het laatst op Mauritius waargenomen.

Burgemeester De Jonge van de gemeente Dronten is trots op de vogel die schrijvers en kunstenaars over de hele wereld heeft geïnspireerd. De dronte is een trouwe vriend van stripheld Douwe Dabbert en figureert in Alice in Wonderland. "Toen ik vorig jaar in Leiden een literaire tentoonstelling van Jan Wolkers bezocht, lag er de Zweedse vertaling van De Walgvogel, een dik boek van Jan Wolkers met de titel DRONTEN."

Het is niet zo dat de gemeente Dronten naar de loopvogel is genoemd. Immers kwam de oude polder Dronthen, ten westen van Kampen, al in 1387 voor in het 'Oorkondeboek van Gelre en Zutphen'. Mogelijk hebben de Nederlandse zeevaarders de vogel naar de oude polder genoemd.

Dronte wijnen zijn verkrijgbaar in Natural sweet rosé, Blanc de blanc en River red. De verkoopprijs van 750 ml flessen is bij supermarkten en slijters € 6,00 voor Dronte Cape White en € 7,00 voor Dronte River Red. Er worden ook cadeaukistjes aangeboden met drie 50cl. flesjes, waaronder de Natural sweet rosé. Informatie over verkoopadressen vindt u op www.vandelageweg.nl.

Bron: Gemeente Dronten


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Bedrijven
Sybit Sybit
Voor al uw bedrijfssoftware op maat
Aanloophaven 5
8256 CZ
Biddinghuizen
T 0321-332726
E info@sybit.nl
W http://www.sybit.nl
Sybit
Sybit
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 3.7 °C
  • 1.0 mm
  • 5.7 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top