Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Nieuwe sluis bij Lovink

Woensdag 17 april 2002

BIDDINGHUIZEN - De recreatievaart in Flevoland kan sinds deze maand gebruik maken van een nieuwe sluis. De sluis ligt in de Harderdijk even ten zuiden van het gemaal Lovink. Op het Veluwemeer is de sluis te bereiken vanuit de Harderhaven.

De nieuwe sluis is onderdeel van de vaarverbinding van het Veluwemeer naar het Markermeer. In deze vaarroute werd door de provincie Flevoland eerder al de Larsersluis in de Larservaart gerealiseerd. Ook is in het afgelopen jaar in de Hoge Dwarsvaart een drijvende pontonbrug vervangen door een hoge fietsbrug.

De nieuwe sluis bij gemaal Lovink heeft een breedte van 5 meter. De maximaal te schutten lengte bedraagt 20 meter. Tussen het binnen- en het buitenwater bestaat een verval van 5.20 meter. Aan de polderzijde van de sluis is in de dijk een vaste brug gebouwd met een doorvaarhoogte van 7 meter. Verder in de vaarroute wordt de doorvaarthoogte door een aantal vaste bruggen beperkt tot 4 meter in de Hoge Dwarsvaart en 3 meter in de Larservaart.

De bediening van de sluis gebeurt op afstand. Nadat een schip zich aanmeldt wordt het schutproces met behulp van camera’s opgenomen. De beelden worden via ISDN-telefoonlijnen verstuurd naar de bedieningspost waar een medewerker van de provincie de beelden op beeldschermen kan bekijken. Hiervandaan worden de commando’s gegeven om deuren te openen en te sluiten. Vanuit deze bedieningspost worden over enkele maanden ook de Vollenhoverbrug en de Elburgerbrug op afstand bediend. De sluis wordt bediend van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds, met tussen de middag een uur pauze. De sluis wordt alleen in het zomerseizoen bediend. Van 1 november tot 31 maart moeten passanten iemand oproepen via de telefoon, 0320-263051.

Aan de polderzijde bij de sluis is het ringvormig kunsteiland "de Blauwe Dromer" gerealiseerd. Het is een uiting van landschapskunst waar de provincie Flevoland internationale bekendheid om geniet. De blauwe coating wordt binnenkort aangebracht op het asfalt aan de buitenzijde en op de stenen aan de binnenzijde. De sluis is medegefinancierd door de Stichting Recreatietoervaart Nederland en de gemeenten Lelystad, Dronten en Zeewolde. Provincie Flevoland is de opdrachtgever. De sluis wordt op dinsdag 4 juni officieel geopend.

Bron: Provincie Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Flevoland
Fruit vers aan huis bezorgd
Fruithandel Van Beek
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top