Adm. Financiële Advisering Kafa
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

Eis: 3 jaar na geweld

Donderdag 30 mei 2002

BIDDINGHUIZEN - Drie jaar cel werd woensdag geëist tegen de 18-jarige Harderwijker H.B. voor zijn aandeel in gewapende overvallen en ernstige afpersingen in en rond Harderwijk. Tegen een mededader van een van de afpersingen werd vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf voorwaardelijk.

Vier Harderwijkers moesten woensdag terecht staan voor de rechtbank in Zutphen voor gewapende overvallen, voor afpersingen en voor drugshandel. De heren zijn opgepakt toen de politie Noordwest Veluwe in januari van dit jaar een speciaal rechercheteam in het leven had geroepen om onderzoek te doen naar loverboys. Dat zijn mannen die met dure cadeaus schoolmeisjes werven voor de prostitutie.

Het rechercheteam stuitte via het afluisteren van telefoons min of meer bij toeval op allerlei andere strafbare zaken. Een tweede rechercheteam werd geformeerd om overvallen, afpersingen en drugshandel te onderzoeken. De daders zijn vrienden van de verdachten in de loverboy-affaire. De hoofdverdachte in de loverboy-zaak is de spil om wie alles draait.

Twee verdachten konden woensdag weer terug naar hun cel waar ze in voorarrest zitten. De behandeling van hun strafzaken gingen niet door omdat er extra getuigen moeten worden gehoord door de rechter-commissaris. Twee andere verdachten verschenen wel voor de Zutphense rechtbank. H.B. is met zijn achttien jaar de jongste van het hele gezelschap. In Harderwijk is hij bekend als 'Flappie'.

Plan voor overval
Door het Openbaar Ministerie wordt hij beschuldigd van medeplegen van een overval op café Capri in winkelcentrum Stadsdennen, op 1 februari van dit jaar. De overval werd eigenlijk gepleegd door A. van C., maar H.B. maakte het plan. De twee heren gingen vlak voor de overval nog een colaatje drinken in het café om poolshoogte te nemen. Toen de eigenaar de bar afsloot overviel Van C. hem met een bivakmuts op zijn hoofd. Desalniettemin herkende de cafébaas zijn overvaller en begon te roepen. De overvaller vluchtte weg.

Een maand eerder hadden H.B. en A. van C. twee geldkoeriers van Scheer & Foppen overvallen. B. had eerder bij Scheer & Foppen gewerkt. Met een bivakmuts op het hoofd en een pistool in de hand werden de twee koeriers overvallen. De buit bedroeg duizend gulden.

H.B. is ook betrokken geweest bij twee brute afpersingen. Het slachtoffer had een auto gekocht van een vriend van B., maar betaalde slecht. Daarom moest de man een lesje geleerd worden, vond de vriend. Deze Harderwijker staat bekend om zijn afpersingen. Hij is hoofdverdachte in de 'loverboy-affaire'. 'Een rondje rijden', heten de afpersingen in het Harderwijkse jargon.

Bedreigingen in Biddinghuizer bos
Met z'n vieren intimideerden de heren de autokoper. Ze reden met hem naar een bos in Biddinghuizen en begonnen in het Turks tegen elkaar te praten. Het slachtoffer verstond er niets van, alleen de woorden 'touw' en 'kofferbak'. Toen hij iets kouds tegen zijn oor gedrukt kreeg dacht hij dat zijn laatste uur geslagen was. De man werd een paar keer geslagen, waarna het gezelschap weer terugreed naar Harderwijk.

Een andere afpersing gebeurde op 3 januari 2002. Ook hier ging het om iemand met een schuld bij meneer de loverboy. Ook dit keer reden de heren naar een bos in Biddinghuizen.

Blanco strafblad
Drie jaar cel, waar van één jaar voorwaardelijk, is de eis van officier van justitie A. Schut tegen H.B. "Ik heb rekening gehouden met uw leeftijd en met uw blanco strafblad, anders had ik een veel hogere straf geëist", aldus de openbare aanklager.

Tegen betrokkene A.K. (25) werd een straf geëist van vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. K. wordt eveneens verdacht van het in scène zetten van een auto-ongeluk, waarmee de verzekering voor duizenden guldens werd getild. Volgens K. heeft hij daarmee niks te maken, ook al streek hij achttienduizend gulden op voor ernstige nekklachten die hij aan het ongeluk overhield. Twee andere betrokkenen hebben bekend dat het auto-ongeluk in scène was gezet. De rechtbank wil deze twee nog als getuigen onder ede horen.

De uitspraak tegen H.B. is op 12 juni. De andere verdachten komen over drie maanden opnieuw voor de rechtbank.

Bron: Veluws Dagblad


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Politieberichten
Tel. 0321-333169
Peter Evers
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 15.3 °C
  • 0.0 mm
  • 17.4 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet Tourmanager 2024
BHZNet Tourmanager 2024 BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top