Teakhouten meubelen PolderTEAK
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Adm. Financiële Advisering Kafa
Flevolamb Flevolamb

Uien verrotten door meeldauw

Dinsdag 18 juni 2002
Uien verrotten door meeldauw
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Uientelers die valse meeldauw willen bestrijden moeten het verboden middel Mancozeb gebruiken. Dat zegt Aike Maarsingh, voorzitter van de Vakgroep Akkerbouw van LTO-Nederland.

Wie onder de huidige omstandigheden de uienoogst veilig wil stellen moet noodmaatregelen nemen. Alleen Mancozeb is geschikt. Het middel wordt al illegaal toegepast. Maarsingh vindt dat niet vreemd. In Nederland is het middel verboden, terwijl er wel een Europese toelating is. Op termijn zulllen mancozeb en maneb, het andere veelgebruikte fungicide dat in april werd verboden, naar verwachting opnieuw een toelating voor Nederland verkrijgen.

Vorig jaar werd in de spruitenteelt chloorthalonil plotseling verboden. De telers die het middel illegaal gebruikten werden daarvoor beloond. Het verbod op het middel werd later in het seizoen teruggedraaid. Wie het niet gebruikt had, zat met een verloren gewas.

Maarsingh vindt ook dat het derdenbezwaar, waarmee (verlengde) toelating van middelen kan worden aangevochten, geschrapt moet worden uit de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen

Bron: Omroep Flevoland / Agrarisch Dagblad

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek NLTO
Teakhouten meubelen
PolderTEAK
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top