Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Adm. Financiële Advisering Kafa
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken

Veluwe wil geen reservaat zijn

Vrijdag 4 mei 2001

BIDDINGHUIZEN - De zes samenwerkende gemeenten op de Noordwest-Veluwe maken zich zorgen over de plannen van minister Pronk om de Veluwe te bestempelen tot een groot natuurgebied. In een brief vragen zij verontrust opheldering aan de minister van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu. Zij pleiten ervoor om langs de Randmeren voldoende mogelijkheden open te houden voor industriele ontwikkeling. Om de natuur te ontzien kunnen bedrijven van de Veluwe naar Flevoland verhuizen, vinden de gemeenten.

De brief is opgesteld door het intergemeentelijk samenwerkingsverband Noordwest-Veluwe (ISV). Daarin zitten onder andere Harderwijk, Putten, Ermelo en Nunspeet. De gemeenten reageren met hun brief op de vijfde nota ruimtelijke ordening van Pronk. Die geeft een beeld over de ontwikkeling van Nederland de komende jaren. Op de Veluwe wordt voorrang gegeven aan natuur.

In de nota zien de gemeenten een schrikscenario dat elke ontwikkeling van industrie en extra woningbouw op de Veluwe tegenhoudt. Zij vragen zich af of de minister het hele gebied tussen de Rijn, de Randmeren en de IJssel wil bestempelen tot natuurreservaat. De natuur op de Veluwe mag niet verder worden aangetast, vinden ook de gemeenten. Maar zij stellen tevens dat er genoeg ruimte moet zijn voor woningbouw om de eigen bevolkingsgroei op te vangen.

In de visie 'Banden met de Toekomst' gaven de gemeenten enige tijd geleden hoe zij de ontwikkeling van het gebied voor ogen hebben. Zij geven daarin toe dat op de Noordwest-Veluwe te weinig ruimte voor alle bedrijven. Daarom moet aan de overkant in Flevoland ruimte worden vrijgemaakt. Vooral grote arbeids-extensieve ondernemingen kunnen een plek in de polder krijgen. Die drukken het meest op het milieu.

Bovendien vinden de gemeenten het noodzakelijk dat de verbinding naar Flevoland sterk wordt verbeterd. Het verkeer op de Knardijk, de weg die naar Zeewolde en Lelystad leidt, staat nu al dagelijks vast. Toeristische trekpleisters als het Dolfinarrium en Six Flags zorgen ervoor dat de drukte vooral in het hoogseizoen leidt tot lange files. Volgens de zes gemeenten wordt dat alleen maar drukker als Veluwse bedrijven zich in Flevoland vestigen en werknemers naar de polder moeten reizen.

De gemeenten wijzen Pronk er tenslotte op dat zij vrezen dat zijn vijfde nota ruimtelijke ordening te weinig ruimte openlaat voor ontwikkeling van de Noordwest-Veluwe. Verder verwachten zij van de minister een visie op de overloop die Flevoland kan vormen voor Veluwse bedrijven.

Bron: Veluws Dagblad, 3 mei 2001

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Ruimtelijke Ordening
Fruit vers aan huis bezorgd
Fruithandel Van Beek
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 8.5 °C
  • 0.0 mm
  • 15.5 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top