Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Adm. Financiële Advisering Kafa
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

Soos Neptunus sluit deuren

Maandag 6 oktober 2003
Soos Neptunus sluit deuren
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Afgelopen vrijdag 3 oktober heeft Soos Neptunus na 32 jaar zijn deuren gesloten, zo werd aan de redactie van BHZ-Net dit weekend bekend gemaakt.

De langst-bestaande jongerensoos van de gemeente had vorig jaar al te maken met een minder aantal bezoekers. Nu is dit in de jaren wel vaker het geval geweest, maar een serie van factoren zorgde ervoor dat dit uiteindelijk leidde tot het sluiten van de deuren.

Koetshuis dicht
In oktober vorig jaar begon de problematiek rondom Het Koetshuis, wat in november leidde tot sluiting van het pand. Juist op dat moment had de soos al te maken met kleine bezoekersaantallen. De financiële staat van Het Koetshuis had op vele verenigingen en clubs in het pand zijn weerslag, maar had vooral ook direct effect op de jongerensoos.

Weinig geld
Er bleek voor de soos niet veel, of eigenlijk: geen, geld te zijn en juist ook het dicht zijn van het gebouw kon hierin niet snel verbetering brengen. Op 13 december kon de soos voor het eerst weer een vrijdagavond organiseren - tot vreugde overigens van de inwoners van Biddinghuizen, want dit betekende dat de Kerst Top 50 en oudejaarsnacht doorgang konden vinden.


Actie tijdens de sluiting van het gebouw eind 2002


Topdagen
Zoals ieder jaar bleken dit topdagen te zijn, waaruit eens te meer bleek dat de soos het dorp veel te bieden heeft. De weken na oud en nieuw verliepen achter de schermen eveneens onrustig, omdat het gebouw gerund zou worden volgens een nieuwe Stichting Multifunctioneel Accommodatiebeheer Dronten. Ook het aantal bezoekers was toen niet hoog.

Prijsverhogingen
Begin februari werden de nieuwe drankprijzen in het dorpshuis doorgevoerd. De prijs bleek gelijk te zijn aan die in de horeca, waardoor de bezoekers die nog kwamen vrijwel direct wegbleven bij de soos. Op vrijdag 7 februari ging de soos dan ook eerder dicht en toen al berichtte BHZ-Net dat het goed mogelijk was dat de soos hier uiteindelijk 'kapot door zou draaien'.


Deceptie in februari over de nieuwe drankprijzen


Nieuwe aankondiging
In maart werd opnieuw aangekondigd dat de soos mogelijk de deuren zou moeten sluiten als het bezoekersaantal zo laag bleef. Wel werden er in diezelfde tijd diverse thema-avonden gehouden, zoals een valentijnsavond en carnaval.

Eerder dicht
Aan het seizoen van vorig jaar kwam eveneens een vervroegd einde. Al op 25 april was er de afsluitende biertapwedstrijd - waar deze normaalgesproken pas in juni was. De zomerstop werd goed gebruikt om het wel en wee van de soos te evalueren en een popavond in september te organiseren. De popavond kwam er en een week later opende de soos haar deuren weer op vrijdagavonden. Nu is gebleken dat ook deze energie niet beloond werd, heeft het bestuur besloten de deuren te sluiten.


Beelden van oudejaarsnacht 2003


Geen kerst Top 50
Wat de directe gevolgen zijn hiervan, is dat er op tweede kerstdag geen Kerst Top 50 zal zijn in één van de het meest bezochte gebouwen van het dorp. Ook de organisatie van de oudejaarsnacht staat hiermee op losse schroeven, al wordt hierover nog onderhandeld met de activiteitencommissie van Dorpsbelangen. Ook zullen er meer jongeren op vrijdagavond op straat zijn, omdat er geen onderkomen is. De indirecte gevolgen zijn echter groter.

Historie en nostalgie
Nagenoeg ieder hier opgegroeid persoon heeft in de jaren de soos wel eens (of heel vaak) bezocht. Dat moet ook haast wel, aangezien de soos al in 1970 werd opgestart - toen nog in kerkcentrum De Voorhof. Een jaar later verhuisde de soos naar het barakkenkamp, om op 4 december 1971 officieel te openen onder de naam Neptunus. Het bord wat die 7 jaren aan de barak bevestigd was, hangt nog altijd in de soosruimte.

Volop activiteiten
Activiteiten waren er ook toen al volop. Van filmmiddagen voor kinderen, tot zeepkistenraces in het dorp. In 1978 verhuisde de soos naar Het Koetshuis, om daar vervolgens 25 jaar onderdak te vinden. In eerste instantie werd gedraaid in de voorste ruimte, in de jaren '90 verkaste men naar het huidige lokaal achterin het gebouw.

Overlevering
Nu nog hebben die jaren hun weerslag in Biddinghuizen, getuige het aantal samenlevende paren van eerste-generatie Biddinghuizers dat elkaar via de soos leerde kennen. Hun kinderen zullen uit overlevering moeten horen wat het 'vrijdagavond-soos-neptunus' gevoel nu precies is.

Herstart?
Of er ooit een herstart komt is nu uiteraard nog niet duidelijk - wel zal duidelijk zijn dat opnieuw een stuk historie van Biddinghuizen verloren zal gaan als dit niet het geval is.

Redactie BHZ-Net

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Koetshuis
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 11.1 °C
  • 0.0 mm
  • 11.4 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Vueltamanager
BHZNet Vueltamanager BHZNet Vueltamanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top