Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

Extra toezicht vuurwerkoverlast

Dinsdag 2 december 2003

BIDDINGHUIZEN - Ieder jaar besteedt Politie Flevoland tijdens haar surveillances aandacht aan vuurwerkoverlast. Zij doet dat in samenwerking met Bureau Halt en de gemeenten. Doel is de overlast te verminderen en ongelukken helpen voorkomen.

Dit jaar richt de politie zich vooral op het bezit en de handel in illegaal consumentenvuurwerk.

Voorlichting en extra toezicht
Ongeveer 1300 jongeren tussen de tien en negentien jaar zijn jaarlijks slachtoffer van een vuurwerkongeluk. HALT en de politie vinden dit teveel en zorgen samen voor voorlichting. Jaarlijks worden er in heel Nederland ongeveer 4200 jongeren doorverwezen in het kader van het vuurwerkproject. In Flevoland verspreidt Halt informatiefolders in de groepen acht op basisscholen en in de brugklassen van de middelbare scholen. Ook de politie geeft op diverse scholen in de regio voorlichting over de gevaren van vuurwerk. Daarnaast houdt zij extra toezicht op het in bezit hebben en te vroeg afstelen van illegaal vuurwerk.

Verboden
Zoals ieder jaar geldt ook dit jaar weer:

 • Illegaal vuurwerk is altijd verboden, zowel het kopen en verkopen als het afsteken.
 • Legaal vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december en mag ALLEEN voor handen worden gehouden en gebruikt (afgestoken) tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Legaal vuurwerk is te herkennen aan het opschrift: geschikt voor particulier gebruik.

  Jonger dan 18 jaar: HALT
  Bij het constateren van overtredingen wordt het vuurwerk in beslag genomen. Jongeren beneden de 18 jaar worden doorverwezen naar bureau HALT en worden op 2 en 3 januari aan het werk gezet bij het opruimen van vuurwerkresten.

  Deze Halt-procedure geldt niet voor jongeren die zich schuldig maken aan zwaardere overtredingen, zoals het afsteken of voor handen hebben van zelfgemaakte bommen en extreme vormen van baldadigheid (vuurwerk gooien naar mensen en dieren). In dergelijke gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt en bepaalt de rechter de strafmaat.

  Ouder dan 18 jaar: proces-verbaal
  Volwassenen (18 jaar en ouder) krijgen een proces-verbaal, waarna meestal een fikse boete volgt. Op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden en het afsteken van vuurwerk zonder het opschrift 'bestemd voor particulier gebruik' staat bijvoorbeeld een boete van 52 euro. Op het bezit van strijkers kan voor meerderjarigen een boete volgen variërend van 80 tot 132 euro.

  Controles verkooppunten
  Alle verkooppunten van vuurwerk worden gecontroleerd, zowel in de weken voorafgaand aan de verkoop als op de drie verkoopdagen zelf. De politie voert de controles uit in samenwerking met de gemeentes en provincie Flevoland. Hierbij wordt onder meer gelet op een deugdelijke en veilige opslag, illegaal vuurwerk, niet meer vuurwerk aanwezig dan in de vergunning is aangegeven en de verkoop aan minderjarigen. Voor overtredingen wordt altijd een proces-verbaal opgemaakt.

  Illegale vuurwerkopslag? Meld Misdaad Anoniem
  Heeft u het vermoeden of weet u zeker dat iemand (illegaal) vuurwerk heeft opgeslagen of verhandeld. Meldt het aan de politie, voor uw eigen veiligheid. U kunt hiervoor contact opnemen met uw plaatselijke politie, telefoon: 0900 – 8844. Wilt u anoniem blijven, bel dan met Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000).

  Bron: Politie Flevoland


 • nieuwsrubrieken
  Adverteerder in de rubriek Politieberichten
  Verkeersschool Kooij&Wallet
  Verkeersschool Kooij & Wallet
  actueel nieuws
  in de bhznet.nl winkel
  zoeken
  BHZNet.nl weer
  • 1.8 °C
  • 0.0 mm
  • 7.5 °C
  Weerstatistieken ->
  gerelateerd nieuws
  Agenda 3 dagen Meer agenda ->
  Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
  Toevoegen
  in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
  twitter facebook rss top