Flevolamb Flevolamb
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo

Gabbers niet verloochend

Maandag 18 juni 2001

BIDDINGHUIZEN - Door Serge Westerdiep, Zwolse Courant

Als zondagochtend Gizmo en Darkraver in de volgepakte Acropolis-tent duizenden gabbers op hun plaatjes stuiterend laten 'hakkûh', is de circel perfect rond. Mysteryland, het dancefestival dat in 1993 voor het eerst gehouden werd bij Lelystad, is terug in de polder.

Er lijkt even niets veranderd in Biddinghuizen. Ook toen draaiden deze dj's in een enorme tent met de benaming Acropolis, ook toen was de muziek snoeihard, waren de koppen kaal, de trainingspakken glad. Alsof een duister kloonexperiment gruwelijk uit de hand is gelopen. Raar, dat deze ogenschijnlijk wat onvriendelijke setting een gevoel van weemoed kan bewerkstelligen.

Het blijft voor de welwillende observator een aparte aanblik - ogen soms zo groot als theekop-schoteltjes, de kaken in een spastische kramp, de rechtarm woest op en naar slaand op een snoeihard mitrailleurbeat.

Het gabbergebeuren, eigenlijk de enige jongerencultuur die vanuit Nederland in heel Europa navolging heeft gevonden, mag dan voor weinig ophef meer zorgen, gagabberd wordt er nog steeds en afgelopen weekeinde weer in groten getale. Topsport. Overigens, wat is er met de gabberinnetjes gebeurd? Geen een gezien.

Mysteryland is van de grote dancefeesten in Nederland - zoals Dance Valley, FastForward en Sensations - het enige dat echt wortelt in de gabbercultuur. Vooraf was in gabberkringen de discussie weer eens opgerakeld of de festivalorganisator, sinds de eerste editie ID&T, door de brede programmering van het festival - veel smaken kwamen in Biddinghuizen dit weekeinde aan bod - de gabberzaak heeft verloochend.

De thuisblijvers bleken - weer eens - ongelijk te hebben. Wie kwaad wil, kan stellen dat de Acropolis-tent, dit weekeinde gabber-hotspot, was weggestopt in een hoek van het riante festivalterrein. Maar al in de middag was de tent goed vol en zorgde dj The Prophet voor een hoop gabberplezier.

VERDELING
De organisatie leek bij de indeling van het festivalterrein gekozen te hebben voor een geografische verdeling van de verschillende hedendaagse dance-stromingen.

Met aan de ene kant de vaak snoeiharde muziek in Acropolis en Pantheon (continu drukbedanst door hard-houseliefhebbers) en aan de andere kant van het terrein in de openlucht het Colosseum en de kleinere Love Beach - waar nog wel eens een melodie doorklonk in de gedraaide muziek.

De dj's die draaiden in het wat hippere Colosseum waagden zich overigens ook nauwelijks aan subtiliteiten, hoewel Roog nog een fijn klinkende set probeerde. In de overige vier tenten (het hiphop-rapveldje bleef een beetje vreemde eend in de bijt) varieerden de muziekstijlen van trance tot club.

Maar ondanks die diversiteit in muziekstijlen bleef de overeenkomst: hard. Nog gevarieerder dan de muziek waren de bezoekers van het festival. Een deel van het forse entreegeld kan gezien worden als kijkgeld - wie zijn ogen de kost geeft op een festival als Mysteryland heeft uren plezier.

Gezien: een heksje inclusief puntmuts (bezem op de parkeerplaats?), een duo Barbarella (eigenlijk een kwartet), vetrollen in zilver, vetrollen in goud en een man met een t-shirt met de Rolling-Stonestong (onmisbaar op elke echt festival). Waarbij aangetekend dient te worden dat de dames er zondermeer beter werk van hadden gemaakt dan de mannen.

Ook gezien: de vooraf aangekondigde strenge controle op de minimumleeftijd van 18 jaar en op drugs werkte niet. Mensen liepen met fors formaat waterpijpen rond, wiet werd in overvloed gerookt en er liep een redelijk aantal kinderen over het terrein. Overigens had dat alles geen enkele invloed op de prima sfeer tijdens het festival. Het zijn wat smetjes op het blazoen van de organisatie, die verder deugdelijk werk heeft geleverd.

Wat ook een prijs heeft, want de T in ID&T moet haast wel staan voor 'terugverdienen'. De prijzen voor werkelijk alles op het festivalterrein zijn fors. Het deert de festivalgangers weinig. Evenementen als Mysteryland kunnen niet stuk. In een ongedwongen, vriendelijke sfeer kan de danceliefhebber zijn muzikale voorkeuren per tent en dj bij elkaar sprokkelen, en zich ondertussen vermaken met de overige festivalgangers. Voor wie er van houdt een door weinig te evenaren ervaring.

Volgend jaar waarschijnlijk drie dagen achter elkaar. Eens zien hoe de festivalgangers dat volhouden. De Loesje-achtige slogan van Mysteryland luidt 'Yesterday is history, today is a gift, tommorrow is mystery' (gisteren is geschiedenis, vandaag is een cadeautje, morgen is een mysterie). Da's natuurlijk onzin. Na bijna 16 uur feesten is morgen gewoon een rotdag.

Bron: Zwolse Courant, 18 juni 2001

nieuwsrubrieken
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 19.5 °C
  • 0.0 mm
  • 10.2 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top