Teakhouten meubelen PolderTEAK
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

18.000 kalkoenen naar Custers

Maandag 9 juli 2001

BIDDINGHUIZEN - Vanaf donderdag zullen 17.800 kalkoenen de twee grote loodsen aan de Harderringweg 17 in Biddinghuizen bevolken. Maatschap Custers is waarschijnlijk één van de laatste bedrijven die een verse start maakt in de pluimveesector.

De steeds strengere regelgeving schrikt veel mensen af. Drie jaar geleden begon Roger Custers te broeden op het idee van het opfokken van kalkoenen, nadat hij een agrarische bedrijvenbeurs had bezocht.

Eerste levering
Plannen, vergunningen en bouwactiviteiten later, staat maatschap Custers aan de vooravond van zijn eerste levering. Bijna 18 duizend kalkoenen krijgen een tijdelijk onderkomen in de loodsen. In zeventien weken tijd groeien de hennen naar een gewicht van 9,5 kilo. De hanen mogen er 21 weken over doen om negentien kilo zwaar te worden. Daarna 'verhuizen' de dieren naar de slachterij van Friki.

Klimaatbeheersing
De loodsen hebben afmetingen van 20 bij 80 meter en 30 bij 80 meter. Alles in de loodsen is volautomatisch, zoals het voeren, het vullen van de drinkbakken en de klimaatbeheersing. De temperatuur voor de eendagskuikens (als ze net zijn gearriveerd bij Custers) moet 35 graden Celsius zijn. Als de kalkoenen 6 weken oud zijn, moet de temperatuur 15 graden Celsius bedragen.

Arbeidsintensieve jaren
De kalkoenen moeten dus een paar keer in hun bestaan van plaats veranderen. Voor pa en ma Custers en zoon Roger treden dan ook arbeidsintensieve jaren aan, maar op dit moment is het opfokken van kalkoenen een lucratieve handel. Roger Custers heeft al ervaring opgedaan in het opfokken van kalkoenen bij bedrijven elders in het land.

Bron: Dagblad Flevoland, 9 juli 2001

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top