Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Adm. Financiële Advisering Kafa
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Flevolands bedrijfsleven blijft positief

Dinsdag 14 december 2004

BIDDINGHUIZEN - De verwachtingen van het Flevolandse bedrijfsleven voor 2005 zijn hoog: ondernemers kijken met twee keer zoveel vertrouwen naar de toekomst als
landelijk.


Dit is een van de opvallende resultaten van de Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (ERBO) van de kamers van koophandel onder ruim 40.000 bedrijven.

De conclusies van de enquête in Flevoland zijn voor iedereen te vinden in de digitale ERBO-publicatie op internet.

De index van het ondernemersvertrouwen voor 2005 is in Flevoland toegenomen met 17 punten naar 81. Landelijk is sprake van een toename van 34 naar 45 punten.

Vooral het vertrouwen in de omzet en de export voor 2005 is erg groot in Flevoland. Een extra positieve impuls is de toename in het vertrouwen op het gebied van de werkgelegenheid: van 1 naar 9.

De optimistische kijk op de toekomst geldt voor alle sectoren in Flevoland.

Het grote ondernemersvertrouwen dat Flevolandse ondernemers in 2003 lieten zien, heeft zich in 2004 op een aantal fronten waargemaakt:

Omzet en winst
De omzetontwikkeling is nominaal gestegen, maar heeft de inflatie niet bij kunnen houden, waardoor de reële omzet in 2004 is gedaald met 0,4 procent.

In de sectoren industrie en groothandel en bij de grote bedrijven (50+) is het reële omzetvolume in 2004 wel gestegen.

Het aandeel bedrijven dat verwacht 2004 met winst af te sluiten, is in Flevoland gestegen. Daarmee komt Flevoland nagenoeg op het landelijk niveau, waar het een aantal jaren onder heeft gezeten.

Werkgelegenheid
In 2004 is de werkgelegenheid nog wel afgenomen, maar minder sterk dan in 2003.

In de rest van Nederland is die dalende tendens aanzienlijk sterker.

Met uitzondering van de sectoren landbouw en visserij en de groothandel presteren de bedrijven in Flevoland beter op het gebied van werkgelegenheid dan landelijk.

Investeringsbereidheid
Het aandeel Flevolandse bedrijven dat investeert, was in 2003 al groot, en is in 2004 nog licht toegenomen. In de categorie grote ondernemingen is het aandeel investerende bedrijven zelfs gestegen naar 94 procent. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 89 procent.

Ook de kleine en middelgrote bedrijven zitten boven de landelijke trend: in Flevoland investeert 64,7 procent, landelijk is dat 58,5 procent.

Export
In 2004 is er een toename van het aantal Flevolandse bedrijven dat exporteert. Landelijk gezien is dit aandeel juist gedaald. Het aandeel van de Flevolandse bedrijven die exporteren komt daardoor ruim boven het landelijk gemiddelde te liggen.


De complete ERBO-rapportage is voor iedereen in te zien: net als vorig jaar is de informatie verwerkt tot een digitale publicatie in de vorm van een aparte website. Deze is te vinden via http://www.kvk.nl/webpublicaties.

Kamer van Koophandel

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Flevoland
Flevolamb
Flevolamb
Adverteerder in de rubriek KvK
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 12.6 °C
  • 4.0 mm
  • 14.7 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top