Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Flevolamb Flevolamb
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Adm. Financiële Advisering Kafa

Regels vuurwerk

Woensdag 29 december 2004

BIDDINGHUIZEN - De tijd van vuurwerk kopen breekt morgen weer aan. Legaal vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december. Legaal vuurwerk mag alleen gebruikt (afgestoken) worden op 31 december tussen 10.00 uur en 02.00 uur.

Ieder jaar besteedt de politie in heel Flevoland tijdens haar surveillances aandacht aan vuurwerkoverlast. Zij doet dat al enkele jaren in samenwerking met Bureau Halt. Doel: overlast verminderen en ongelukken helpen voorkomen.

Zoals ieder jaar geldt ook dit jaar weer: Illegaal vuurwerk is altijd verboden, zowel het kopen en verkopen als het gebruiken. Legaal vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december. Legaal vuurwerk mag ALLEEN gebruikt (afgestoken) worden op 31 december tussen 10.00 uur en 02.00 uur.

Jonger dan 18 jaar: HALT
Bij het constateren van overtredingen wordt het vuurwerk in beslag genomen. Jongeren beneden de 18 jaar worden doorverwezen naar bureau HALT en op 2 en 3 januari aan het werk gezet bij het opruimen van vuurwerkresten.

Ouder dan 18 jaar: proces-verbaal
Volwassenen (18 jaar en ouder) krijgen een proces-verbaal als ze bijvoorbeeld vuurwerk buiten de toegestane tijden afsteken en bij het afsteken van vuurwerk zonder het opschrift 'bestemd voor particulier gebruik' Ook het bezit van strijkers is strafbaar.

Wat is legaal?
Legaal vuurwerk voldoet aan een aantal eisen: een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing; voorzien van opschrift: geschikt voor particulier gebruik; maximaal 153 decibel geluid; lont moet 3 tot 8 seconden branden; brandende delen mogen niet verder dan 2 meter van de bron komen.

Veilig vuurwerk afsteken
De voorbereiding: Berg vuurwerk veilig op. Liefst achter slot en grendel, in een gesloten doos, op een koele, droge plek, buiten bereik van kinderen en dieren. Koop vuurwerk alleen bij erkende handelaars. Maak nooit uw eigen vuurwerk. Let op uw kleding. Draag geen loshangende sjaaltjes, jasjes et cetera of kleding van makkelijk ontvlambaar materiaal. Drink niet te veel als u nog vuurwerk gaat afsteken. Lees de instructies voordat u met afsteken begint en volg ze ook op.

Tijdens het afsteken: Steek vuurwerk aan met een lont of brandende sigaret, ga direct uit de buurt na het aansteken en gooi rotjes enzovoort direct weg. Stop geen vuurwerk in uw zak, maar doe het in een tas. Steek vuurwerk nooit binnenshuis af. Gooi geen vuurwerk naar dieren, mensen of in vuur. Laat 1 persoon tegelijk vuurwerk afsteken en steek slechts 1 stuk tegelijk af. Bind ook geen verschillende stukken vuurwerk aan elkaar vast.

Loop niet naar vuurwerk toe als het niet direct afgaat en steek blindgangers nooit opnieuw aan. Laat kinderen geen vuurwerk afsteken. Ook sterretjes zijn gevaarlijk (koud vuur bestaat niet!) en absoluut niet geschikt voor kinderen jonger dan vijf jaar. De temperatuur in een sterretje kunnen oplopen tot 1500 graden Celsius. Tot slot: kindervuurwerk bestaat niet.

Na afloop
Ruim uw vuurwerk na afloop op. De meeste ongelukken gebeuren op 1 januari, wanneer kinderen vuurwerk dat niet is afgegaan opnieuw proberen aan te steken.

Bron: Politie Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Politieberichten
Adm. Financiële Advisering
Kafa
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top