AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Flevolamb Flevolamb

Flevoland op de bres voor kinderen

Dinsdag 14 maart 2006

BIDDINGHUIZEN - Vanaf 1 maart 2006 gelden er nieuwe, strengere regels voor het gebruik van kinderzitjes. Het Vervoerberaad Flevoland besteedt dit jaar in de gordelcampagne extra aandacht aan de veiligheid van kinderen in de auto.

Het Vervoerberaad Flevoland voert een campagne voor verbetering van de veiligheid van kinderen in de auto. Er worden informatiepakketten naar alle dagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen gestuurd, met daarin onder meer meetlinten. Kinderen kunnen zelf zien aan de hand van hun gewicht en lengte of een kinderzitje veilig is. Verder bevat het pakket materiaal voor ouders en leerkrachten.

Meer bescherming
Een kind dat op de achterbank van de auto in een goedgekeurd kinderzitje wordt vervoerd, heeft 30% minder kans op ernstig letsel en zelfs 50% minder kans op dodelijk letsel ten opzichte van een kind dat los op de achterbank zit. Bij een kind op de achterbank met alleen een gordel om, is het veiligheidseffect kleiner, namelijk respectievelijk 20 en 30%. Een kinderzitje biedt dus veel meer bescherming dan alleen de gordel.

Kleiner dan 1.35m
Alle kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje (autostoeltje of zittingverhoger). Kinderen groter dan 1,35 meter moeten een autogordel om. Er gelden een paar uitzonderingen. Als er op de achterbank alleen plaats is voor twee zitjes dan mag een derde kind vanaf drie jaar van de gordel gebruik maken. Zijn er meer passagiers dan gordels, dan mogen kinderen groter dan 1,35 meter en volwassenen zonder gordel op de achterbank. Bij incidenteel vervoer over korte afstanden (kinderfeestje) mogen andere dan de eigen kinderen eventueel de gordel gebruiken. Komt dit vaker, voor dan is een extra zitje natuurlijk veiliger.

Goochems
Op 13 maart vertelde korpschef van politie Pier Eringa de leerlingen van basisschool De Zandbank in Lelystad waarom het kinderzitje zo belangrijk is en liet zien hoe je een zitje veilig gebruikt. Op het schoolplein stond een giga-groot exemplaar opgesteld van Goochem het gordeldier. De leerlingen ontvingen allemaal een klein exemplaar van de campagne-mascotte. In Flevoland deelt de politie Goochems uit bij acties en controles.

De campagne is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Consument en Veiligheid. Voor meer informatie over de nieuwe regels en de landelijke campagne kunt u terecht op http://www.kinderzitjes.nl. Als u op deze website een foto instuurt van uw kind veilig in een kinderzitje krijgt u een Goochem thuisgestuurd.

Bron: Provincie Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Flevoland
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
Adverteerder in de rubriek Verkeer
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 20.1 °C
  • 2.0 mm
  • 25.4 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2020
BHZNet Tourmanager 2020 BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top