Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service

Grootste particuliere windmolenpark geopend

Maandag 19 juni 2006
Grootste particuliere windmolenpark geopend

BIDDINGHUIZEN - De boeren van de Kubbeweg in Biddinghuizen gaan met hun zeventien windmolens ongeveer 25.000 huishoudens van stroom voorzien. Tien jaar lang werkten ze aan dit grootste particuliere windmolenpark van Nederland en vrijdag vond de officiële opening plaats.


De boeren hadden genoeg van de al maar stijgende energieprijzen, en besloten zelf een windmolenpark aan te leggen. Er zijn wel meer particuliere windmolenparken, maar die zijn allemaal tot stand gekomen met hulp van grote energiebedrijven. De boeren van Biddinghuizen hebben hun windmolens echter zonder tussenkomst van deze bedrijven weten neer te zetten, en kunnen nu dus zelf duurzame energie aan de consumenten verkopen.


Onderstation
Het gaat om zeventien Vestas molens met een totale capaciteit van 34 megawatt. In samenwerking met GTI hebben de boeren een eigen onderstation gebouwd, waardoor de opgewekte stroom direct aan het net geleverd kan worden. Het is voor het eerst dat particuliere windmoleneigenaren zo'n eigen onderstation hebben. De groene stroom zal via de website van het park verkocht worden aan bedrijven en particulieren.


Wind van verandering
"Als er een wind van verandering waait, bouwen sommigen schermen anderen bouwen windmolens", zo luidt de insteek van de ondernemende boeren. Dankzij financiering van de Rabobank hebben zij hun ideeën kunnen realiseren.


Open dag
Afgelopen zaterdag, 17 juni, vond een open dag plaats op het windturbinepark. De Kubbeweg 17 was voor de gelegenheid omgebouwd in een kramenmarkt. Voor de kinderen was er gratis ijs en popcorn en ook het drinken was gratis. Vliegfanaten konden bovendien voor slechts 25 euro een helikoptervlucht maken. Deze ging ook over de woonkern Biddinghuizen. Tot 17.00 uur was de open dag en, zo meldde de organisatie, veel mensen hebben een kijkje genomen.

Klik hier voor alle foto's

Redactie BHZNet.nl / Planet Internet nieuws

Fotoboeken:


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Bedrijven
Sybit Sybit
Voor al uw bedrijfssoftware op maat
Aanloophaven 5
8256 CZ
Biddinghuizen
T 0321-332726
E info@sybit.nl
W http://www.sybit.nl
Sybit
Sybit
Adverteerder in de rubriek Windmolens
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top