Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Adm. Financiële Advisering Kafa
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo

Ria doet gooi naar Spartatholon

Donderdag 21 september 2006
Ria doet gooi naar Spartatholon
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Voor de vierde keer gaat Ria Buiten proberen de Spartatholon uit te lopen. Onze dorpsgenote is de eerste en enige Nederlandse vrouw die ooit meedeed aan deze Griekse run, maar wist door blessures nooit de eindstreep te halen.

Ze is vastbesloten deze keer te gaan finishen. Op 29 september gaat ze in Athene van start, om een dag later in Sparta aan te komen.

‘Met hulp van Trond moet het deze keer lukken’, zegt Ria. Haar partner, de Noorse ultra-atleet Trond Sjåvik, is geblesseerd en doet daarom dit jaar zelf niet mee aan de run. Hij zal haar tijdens de onmenselijk moeilijke race terzijde staan.

De afstand tussen Athene en Sparta (246 km) dient binnen 36 uur afgelegd te worden en staat bekend als ‘the worlds most gruelling race’, de moeilijkste run ter wereld. Gemiddeld weet maar eenderde van alle deelnemers deze run te volbrengen.

De eerste tachtig kilometers is Ria compleet aangewezen op zichzelf. Geen enkele hulp mag ze dan aannemen, ook niet van het publiek. Aan winnen durft ze niet eens te denken. ‘Eerst maar eens de race uit zien te lopen, dan pas kom winnen in beeld’, aldus Ria.

Na de eerste etappe van tachtig kilometer mag ze geholpen worden door een verzorger. Dan begint de race ook juist moeilijk te worden. Als de nacht valt gaat het parcours over modderige paadjes en steile hellingen naar de 1200 hoge berg Parthenio, die voornamelijk bedekt is met struiken en stenen en waar geen pad aangelegd is.

De temperatuur daalt in het donker naar ongeveer 4°C. Vlak voor de finish in Sparta, als de deelnemers bijna 36 uur onafgebroken hardgelopen hebben is er nog een berg van bijna 1000 meter te overwinnen.

Het moge duidelijk zijn dat deelnemers aan deze moeilijkste run ter wereld over een super conditie moeten beschikken. De gehele wereldtop wat ultra-atleten betreft, zal op 29 en 30 september aantreden in Griekenland.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Ria Buiten
Teakhouten meubelen
PolderTEAK
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top