Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service

JOTA-kamp scouting groot succes

Zondag 22 oktober 2006
JOTA-kamp scouting groot succes
Foto: Scouting Osbornegroep

BIDDINGHUIZEN - Dit weekend werd in het Koetshuis het jaarlijkse JOTA-kamp van de Osbornegroep georganiseerd.

JOTA staat voor Jamboree On The Air, een wereldwijd evenement voor scouts, dat in het derde volle weekend van oktober wordt gehouden.

Gewoonlijk nemen duizenden scoutingradiostations in meer dan zeventig landen deel aan de jaarlijkse JOTA. Tijdens de JOTA praten ongeveer 500.000 Scouts een weekend lang met elkaar via de radio.

Alleen al in Nederland hadden zich circa 250 scoutinggroepen ingeschreven voor dit evenement, waaronder de Osbornegroep.


De Biddinghuizen scouts werden begeleid door zendamateurs Roel Fijma (PE1RF), Marc Fellman (PE1RBR) en Johan Jongbloed (PA3JEM).

De zendamateurs zijn allen aangesloten bij de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON).


Het hele weekend werden op de korte en lange golf tientallen binnenlandse en buitenlandse radioverbindingen gemaakt. De binnenlandse verbindingen bestonden uit contacten niet alleen met bevriende scoutinggroepen in de regio. Ook werd er veelvuldig contact gemaakt met onbekende groepen verspreid over het gehele land. Maar ook over de grenzen werden diverse radioverbindingen gemaakt. Zo was er contact met JOTA-stations in Engeland, Spanje, Portugal, Israël, Finland, Zweden, Denemarken, Tsjechië, Italië, Ierland en Schotland.

De verste verbindingen waren met een JOTA-station in Canada en met een station in de buurt van Vladivostok aan de oost-kust van Rusland.


Vanuit het landelijke bureau van Scouting Nederland in Leusden werd vrijdagavond om 22.00 uur het startsein gegeven worden voor de JOTA. Vanaf dat moment werd er naast het zenden een uitgebreid en gevarieerd programma aan deelnemende scouts aangeboden. Centraal in het programma stond de landelijke 'Movie clip competition'. De opdracht luidde om in het weekend in het thema 'At the movies' een zo leuk mogelijke homevideo te maken. Dit resulteerde in een vijftal leuke, spannende en grappige filmpjes, waarmee de scouts hopen hoge ogen te kunnen gooien in de landelijke competitie. Verder bestond het programma uit veel gezelligheid, het solderen van sprekende ledjes, diverse spelen en een kampvuur.

Voor de welpen werd op zaterdagochtend een speciale JOTA-opkomst georganiseerd. Het programma stond volledig in het teken van het zenden en een heuse JOTA-estafette. In deze estafette kregen de deelnemers diverse communicatieopdrachten voorgeschoteld die zo snel mogelijk uitgevoerd dienden te worden. Hierbij maakten ze onder andere gebruik van semafoor- en morsecodes.


Aansluitend werd een gezamenlijke lunch met welpen, scouts, leiding, bestuur en zendamateurs genuttigd ter ere van het 3-jarig bestaan van de scoutingvereniging. Zendamateur Roel Fijma gaf de Biddinghuizen scouts een wel heel bijzonder cadeau. Om de kinderen ook na de JOTA verder kennis te laten maken met het fenomeen 'amateur-radio' heeft hij een ontvanger ter beschikking gesteld. Op deze wijze kunnen de scouts wennen aan het luisteren naar geluid en radiogesprekken op de korte golf.


Overigens had het Biddinghuizen JOTA-station geen gebrek aan aandacht. Naast een continue inloop van geïnteresseerde inwoners uit het dorp kregen de scouts ook bezoek van vertegenwoordigers van de landelijke JOTA-werkgroep en de Radio Interesse Stam.

Klik hier voor alle foto's

Fotoboeken:


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Scouting
Adm. Financiële Advisering
Kafa
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 10.1 °C
  • 0.0 mm
  • 15.0 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top