0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl

Zon weer spelbreker voor Ria Buiten

Zaterdag 2 juni 2007
Zon weer spelbreker voor Ria Buiten
Foto: Bezoekers BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Ter voorbereiding van deelname aan de Trans Europe Footrace die in 2009 zal plaatsvinden hebben Ria Buiten en haar partner Trond Sjåvik op 19 mei deelgenomen aan de Nove Colli Run (Negen heuvelen loop).

Ria werd ook nu weer, net als tijdens de Spartatholon, geveld door de zon. Trond finishte als twaalfde, maar moest na de eindstreep wel meteen aan het infuus.

Het was bloedheet in Italië. De zon kende geen genade en het kwik in de thermometer stond ruim boven de dertig graden. In Nederland zou een non-stop loop over een afstand van tweehonderd kilometer zeker zijn afgelast, zegt Ria. Ze baalt dat ze het niet gehaald heeft, maar toch was het geen verrassing. Want Ria en zon, dat is geen goede combinatie.

Zoals vaker gebeurt als Ria in de brandende zon loopt, begonnen na drie uur lopen misselijkheid en overgeven de tocht steeds meer te bemoeilijken. Van alles had ze gedaan om de zon op afstand te houden; een pet, zonnebril, goede kleding en crèmes.

"Er was tijdens de race geen heet water beschikbaar om bouillon te maken, zodat het lichaamsvocht op die manier wat aangevuld zou kunnen worden. Dan kun je alleen maar hopen dat het minder zonnig zal worden. En tegen beter weten in nog twee uur doorlopen terwijl het eigenlijk niet meer gaat," aldus Ria.

Na vijf uur hardlopen was het einde verhaal. Trond ging alleen verder, Ria werd naar het hotel gebracht, waar ze haar vochtreserves weer aanvulde en na een paar uur in de schaduw, weer helemaal opgeknapt was.

’s Nachts voegde Ria zich weer bij Trond, om hem mentaal bij te staan bij de zware tocht door de bergen. De temperaturen waren naar koele waarden gedaald. Dat maakte het lopen aangenaam. Ria was weer in topvorm, Trond had inmiddels ruim twaalf uur hardlopen in de benen, maar voelde zich desondanks fit. Het was aardedonker in de bergen en er was een prachtige sterrenhemel te zien. "Dan is lopen echt genieten," aldus Ria.

Op de kronkelige bergpaden moet je heel goed uitkijken waar je loopt. Het zijn geen geëffende paden en er liggen veel stenen. Vallen betekent meestal het einde van de race. Vanwege de veiligheid werd besloten dat Trond de race alleen zou vervolgen, zodat hij optimaal van het licht van de lamp gebruik kon maken.

Uiteindelijk finishten maar zevenentwintig van de vijfentachtig deelnemers aan deze zware tocht, die bemoeilijkt werd door zeer warm weer. Hierbij was geen enkele Nederlander. De Noor Trond Sjåvik werd twaalfde in een tijd van 27(!) uur en 5 minuten. Hij had tijdens de tocht zoveel vocht verloren dat na de finish meteen een infuus aangelegd werd. De volgende dag was hij weer helemaal hersteld.

‘Dit was voor ons een goede voorbereiding op de Trans Europe Footrace in 2009, ook al heb ik het niet gehaald. Ik blijf toch proberen de zon de baas te worden. Mijn conditie is prima, het is zo jammer dat ik slecht tegen de zon kan. Daar wil ik echt een oplossing voor vinden, concludeert Ria.’

De Trans Europe Footrace waaraan Ria en Trond in 2009 zullen deelnemen voert van het zuidelijkste puntje in Italië naar de Noordkaap. Ria zal dan 54 jaar zijn en de oudste deelneemster. Op 15 juni doet ze mee aan de 12 uur van Den Haag en op 28 juni zullen Ria en Trond samen deelnemen aan de Midsummer night Run in Zweden. In het najaar het Ultralopers-paar een rondje Zuiderzee gaan lopen om geld in te zamelen voor hun strijd tegen Leukemie.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Ria Buiten
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top