Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Flevolamb Flevolamb
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

Groenvoorziening in Vogelvlucht

Vrijdag 28 september 2007
Groenvoorziening in Vogelvlucht

BIDDINGHUIZEN - Vanaf heden zullen de medewerkers van de groenvoorziening te Biddinghuizen maandelijks verslag gaan doen van haar werkzaamheden via BHZNet.

De verslaggeving zal bestaan uit een stuk uitleg van de werkzaamheden met daarbij enkele foto's. Dit alles onder de naam "In Vogelvlucht".

Vandaag deel 1

In Vogelvlucht, natuurterreintje Bremerbergweg-Kokkelweg

Het stukje natuur waar we over praten, ligt mooi aan de rand van Biddinghuizen. Het weidse landschap en het slootje wat er langs ligt + de knotwilgen die er in 2002 zijn aangeplant, geven het een karakteristiek element in het landschap.


Vanaf september 1999 hebben wij het gras niet meer wekelijks gemaaid. We wilden graag eens kijken wat er met het stukje ging gebeuren als wij er niets meer aan zouden doen.

We zijn nu 8 jaar verder en er hebben zich toch wel een aantal bijzondere planten gevestigd.

Een paar keer in het groeiseizoen wordt het perceeltje geïnventariseerd. Dit wil zeggen dat er gekeken wordt naar de plantengroei en eventuele dieren die hier dan zitten. Men moet dan denken aan vlinders en insecten.


In de sloot groeien op diverse plekken de gele lis en de zwanenbloem. In het terrein komen o.a. de echte koekoeksbloem, kruipende boterbloem, rode- en witte klaver, havikskruid, paarse- en witte smeerwortel, gewone orchis en gevlekte orchis voor. De laatste 2 soorten behoren tot de orchideeën en van deze staan er ongeveer een 100 stuks. Nu komen er in de dorpsbossen en in de omgeving van ons dorp wel meer orchideeën voor, maar we stemmen het onderhoud van dit stukje grasland wel op de orchideeën af. Dat wil zeggen dat we 1 keer per jaar, als alles is uitgebloeid (in september) het graslandje maaien en het gemaaide gras afvoeren.


Dit doen we met een Ferrari en vingerbalk. We maaien alles af en laten het een aantal dagen drogen. Het wordt een keer opgeschud, de zaden kunnen er dan uitvallen en op de bodem terecht komen. Zo krijgen we nieuwe plantjes terug en mogelijk zelfs uitbreiding van de diverse soorten. Het hooi voeren we af, dit doen we om rust in de bodem te krijgen en vooral ook om niet de bodem te verrijken met voedingsstoffen. We krijgen dan verstoring en dat is niet goed voor de plantengroei die zich hier nu heeft gevestigd.


Het is maar kleinschalig maar we moeten ergens beginnen. Hopelijk breiden de soorten zich uit en krijgen we in 2008 weer een aantal prachtige planten en bloemen te zien.

mannen groenvoorziening
Biddinghuizen

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wijkpost
Flevolamb
Flevolamb
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top