Tel. 0321-333169 Peter Evers
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Flevolamb Flevolamb
Adm. Financiële Advisering Kafa
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

Elke winter schaatsen schaatsen in de open lucht

Zondag 14 oktober 2007

BIDDINGHUIZEN - Het zonnetje brandt op het afgetrainde hoofd van de ongekroonde schaatsmarathonkampioen van Nederland, Jan Maarten Heideman (34).

Het is meer dan 15 graden. Als iets ver weg lijkt, dan wel snert, koek en zopie, en schaatsers die krom gebogen tegen de wind het Hollandse winterlandschap doorklieven.

,,En toch is het bijna zover,’’ zegt Heideman. ,,In december kunnen we hier al terecht. Het wordt zo fantastisch! Je krijgt hier hetzelfde als in een echte Hollandse winter, alles erop en er aan. Ik kan niet wachten.’’

Voorpret
De topschaatser kijkt genietend van de voorpret uit over het land waar het wonder werkelijkheid wordt. Straks kunnen hier rondjes van vijf kilometer gereden worden, met bochtenwerk linksom en rechtsom, de nagebouwde brug van Bartlehiem en de Bonkevaart, met dijkjes, rietpluimen en achter keukenstoelen krabbelende kleuters.

100 dagen
Daarvoor wordt tussen het Veluwemeer en Biddinghuizen ruim vijftig hectare Flevolandse klei omgeploegd. ‘Flevonice’ wil per jaar honderd dagen buitenplezier bieden. Er worden tot vijfduizend bezoekers per dag verwacht om het Hollandse wintergevoel te beleven. De initiatiefnemers zijn er zeker van dat het project gaat slagen: talloze schaatsers gaan nu in de winter naar Oostenrijk of Zweden en, tja, dan is Biddinghuizen toch wat meer om de hoek.

Heideman stond aan de wieg van het project. ,,Ik had er gewoon elk jaar weer de balen van. In 1997 was ik net serieus begonnen met marathonrijden en, hop, meteen een Elfstedentocht! Ik dacht, dat gaat lekker zo. Het was de ervaring van mijn leven: door de nacht rijden en uiteindelijk tegen de wind naar Dokkum en dan naar de Bonkevaart.’’

Daarna strooide koning Winter slechts af en toe met een paar schamele dagen vorst. ,,Ik rijd vaak met de broers Ruitenberg en die zeiden elk jaar aan het einde van de herfst: De kat krijgt zo’n dikke vacht en ligt alleen maar voor de kachel. Dat wordt een geweldige winter dit jaar! Maar in maart was de kat flinterdun en hadden wij niet meer dan anderhalve marathon op natuurijs gereden.’’

Externe investeerders
Heidemans idee was bestaande sloten en vaarten op te vriezen, toen hij Henk Ketelaar, directeur van het complex Dorhout Mees bij Biddinghuizen, tegen het lijf liep. Die liep met iets vergelijkbaars rond, maar dan op deze manier.

Ketelaar wil nog niet praten over het complex. Door de samenwerking met Essent, TNO en ingenieursbureau DHV is echter al zonneklaar dat er iets verrijst dat nergens ter wereld te vinden is. Wat de winter ook doet, als het niet warmer wordt dan 10 graden is de baan ijszeker. Over de hoogte van de kosten doen verschillende verhalen de rondte, van 18 tot 25 miljoen euro, waarvan het grootste deel door externe investeerders wordt opgebracht. Wat Heideman betreft is het pas het begin van een schaatstoekomst die zonder het wankelmoedige regime van koning Kwakkelwinter kan.

Zuur
,,Elke Fries die ik spreek, is er helemaal zuur van: Prachtig plan, zeggen ze dan, maar het ligt wel in de verkeerde provincie.’’ Misschien leggen de Friezen wel een baan van 200 kilometer aan, langs de elf steden, met kluunplaatsen en zwanen die een wak openhouden? Heideman lacht. ,,Dat zal toch niet. Nee, tegen een echte Hollandse winter kan dit niet op en ik weet zeker dat die winter nog een keer voorbij komt! Ik sprak de jongens van Ruitenberg, en die zeiden dat de kat… Maar tot die tijd kunnen we hier heel goed mee vooruit.’’

Bron: Algemeen Dagblad

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Flevonice
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top