Tel. 0321-333169 Peter Evers
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Adm. Financiële Advisering Kafa
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Vijf jaar Osbornegroep tijdens 50e JOTA

Dinsdag 16 oktober 2007

BIDDINGHUIZEN - In het weekend van 19-21 oktober wordt op Z60 te Biddinghuizen het vijfde JOTA-kamp van de Osbornegroep georganiseerd.

De scouts van de Osbornegroep zullen tijdens de 50ste JOTA, dat staat voor Jamboree On The Air, via de ether samenkomen met andere scouts vanuit de hele wereld. Centrale thema is ‘Around the World in 50 hours!’.

Ieder jaar wordt in het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air.

Waarschijnlijk heeft u wel eens gehoord van de Wereld Jamboree. Eenmaal in de vier jaar komen rond de 30.000 scouts van over de hele wereld tijdens zo'n kamp bij elkaar. Tijdens de JOTA blijft iedereen in zijn eigen land, maar praten elk jaar ongeveer 500.000 Scouts een weekend lang met elkaar via de radio.

Ook de Biddinghuizen scouts nemen deel aan dit evenement, dat dit jaar haar vijftigste verjaardag viert. Overigens werd precies vijf jaar geleden tijdens de JOTA de officiële oprichting van de Osbornegroep verricht. Daarom zal de JOTA het startsein zijn van diverse festiviteiten die dit seizoen plaatsvinden om het jubileum van de vereniging te vieren.

Speciaal dit jaar is locatie Z60, die voor deze gelegenheid beschikbaar is gesteld door Staatsbosbeheer. Z60 is gelegen naast het Colombinehuis en vervulde tijdens de Wereld Jamboree van 1995 een centrale rol tijdens het evenement.

Staatsbosbeheer is zeer enthousiast over de activiteiten van de Osbornegroep en medewerking was dan ook snel gevonden. Voor de JOTA is Z60 dan ook helemaal omgetoverd tot een zendstation, waarin komend weekend 28 enthousiaste scouts en explorers meedoen aan het JOTA-kamp. Zij zullen proberen om zoveel mogelijk contacten te leggen met zowel binnen als buitenland.

Om de zendapparatuur te voorzien van een zo hoog mogelijk bereik is een speciale JOTA-toren gepionierd. Pionieren is het bouwen van houten objecten met behulp van constructies die bestaan uit palen en touw.

Op zaterdag nemen de welpen en overige scouts deel aan het zenden en diverse andere activiteiten die in het teken staan van radiocommunicatie.

De radiostations worden bemand door enthousiaste gecertificeerde zendamateurs. Zij begeleiden de kinderen bij het zenden.

In 1958 werd de eerste JOTA gehouden en sindsdien hebben vele duizenden Scouts van over de hele wereld via de radio kennisgemaakt met elkaars cultuur en gewoonten. Veel contacten tijdens de JOTA hebben geresulteerd in langdurige penvriendschappen en banden tussen groepen.

Gewoonlijk nemen duizenden scoutingradiostations in meer dan zeventig landen deel aan de jaarlijkse JOTA. Alleen al in Nederland hebben zich circa 200 scoutinggroepen ingeschreven voor de JOTA, waaronder de Osbornegroep uit Biddinghuizen.

De scouts van de Osbornegroep zullen worden bijgestaan door zendamateurs afkomstig uit Flevoland, Roel Fijma(PE1RF), Tom Braam (PD4TB), Hans (PD0AC) en Marc Fellman (PE1RBR). Alle zendamateurs zijn lid van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON).

Zendamateurs Roel Fijma en Tom Braam zijn al maanden in voorbereiding voor de JOTA. Zo hadden zij namens de Osbornegroep in september al een voorproefje op Z60. Om het honderd jarige bestaan van Scouting wereldwijd te vieren, was een speciaal radiostation ingericht. Gedurende 4 dagen had de Osbornegroep de eer om namens Scouting Nederland zoveel mogelijk radioverbindingen te maken. Er werd door de zendamateurs veelvuldig geëxperimenteerd met nieuwe zelfgemaakte antennes voor verschillende frequentiebanden. Er zijn 325 verbindingen gemaakt, waaronder Australie, het verste land dat mogelijk is, mede door de zelf gemaakte antennes.

Deze zendestafette gold meteen als voorbereiding om in het kader van het 50-jarig jubileum van de JOTA, een goed station in te kunnen richten. De afgelopen weken hebben zij speciale filters gemaakt om met vier zenders gelijktijdig in de lucht te kunnen zijn met 3 internationale zenders en een nationale zender. Ook hebben zij een steunzender geregeld om zaterdag overdag in Biddinghuizen een groot JOTA-spel te kunnen spelen.

Deze steunzender wordt dankzij de medewerking van de Voorhof in de kerktoren van Biddinghuizen geplaatst.

Vanuit het landelijke bureau van Scouting Nederland in Leusden zal vrijdagavond om 22.00 uur het startsein gegeven worden voor de JOTA. Gedurende ruim 50 uur zal de Osbornegroep radioverbindingen proberen te leggen met scouts in landen verspreid over alle continenten. De juiste weersomstandigheden zijn hierbij van groot belang.

De call waarop er met de Osbornegroep contact kan worden gelegd is PE1RBR/J.

De Osbornegroep ziet de JOTA als een prachtig moment om zichzelf naar de gemeenschap van Biddinghuizen en de gemeente Dronten te presenteren.

Geïnteresseerden zijn dan ook gedurende het weekend van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen in het tijdelijk ingerichte zendstation op Z60 aan Spijkweg 36 (naast het Colombinehuis) te Biddinghuizen.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Scouting
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 20.0 °C
  • 12.0 mm
  • 25.4 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2020
BHZNet Tourmanager 2020 BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top