Teakhouten meubelen PolderTEAK
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek

Brandweer klaart zware klus

Dinsdag 12 april 2011
Brandweer klaart zware klus
Foto: Brandweer Biddinghuizen - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - Zaterdag 9 april werden er in Nunspeet provinciale brandweerwedstrijden georganiseerd voor de provincie Gelderland/Flevoland.

Op 2 oefeningen in verschillende klassen streden 22 brandweerploegen voor een plaats bij de eerste 3. De eerste 3 geplaatste ploegen per baan gaan door naar de volgende ronde, de gewestelijke wedstrijden. Aan deze wedstrijd deed ook de ploeg van Biddinghuizen mee in de klasse 112.

Bij deze klasse kunnen ploegen ieder voorkomende melding tegenkomen waar een brandweerploeg ook in de praktijk voor opgeroepen ken worden.


De deelname aan deze wedstrijden, tegenwoordig vaardigheidstoets genoemd, is een welkome uitdaging om de geoefendheid van de brandweermensen op niveau te houden. Deze, vaak vrijwillige, hulpverleners komen vaak voor hete vuren en zware inzetten te staan. Hier gaan ze altijd weer met veel motivatie en inzet op af. Wekelijks wordt er geoefend waarbij de diverse facetten van het brandweervak aan bod komen. Ook moet er gereageerd worden op veranderingen in het gebied (naderende Hanzelijn, hogere gebouwen etc.) om op nieuwe uitdagingen voorbereid te zijn.

De ploeg van Biddinghuizen bestaat momenteel uit 13 vrijwilligers, 12 mannen en 1 vrouw. Jaarlijks nemen ze deel aan de brandweerwedstrijden. Hiervoor wordt een ploeg van 6 leden samengesteld, 1 Bevelvoerder, 4 ploegleden en een chauffeur/pompbediener. De rest van de ploeg regelt de oefeningen in de aanloop naar de wedstrijd. Dit is al een grote uitdaging, welke onderdelen verdienen extra aandacht, en welke kunnen in de wedstrijd worden verwacht. Er moeten objecten/panden worden geregeld, scenario's bedacht en dit in scene gezet. Dan wordt de wedstrijdploeg opgeroepen en start de oefening, zo realistisch mogelijk.


Zaterdag was dan de wedstrijd, dichtbij in Nunspeet, en de ploeg moest als 3e al om 9.45 spelen. Men werd opgeroepen voor een automatische brandmelding bij een groot staalbedrijf in Nunspeet. Verder was er van het pand weinig bekend, dus werd de sleutelhouder ook ter plaatse gevraagd. Deze woonde dicht bij en was al voor de brandweer ter plaatse. Hij kon melden dat de melder achterin het pand was afgegaan, dat er nog medewerkers aan het werk waren, en vertelde dat er ook een ongeluk was gebeurd. Door de rook was er een medewerker in paniek naar buiten gerend en daar onder een staalconstructie terecht gekomen, deze viel van een heftruck die plotseling stopte voor deze man, en lag bekneld. Ook de heftruckchauffeur, broer van de beknelde man, raakte hierdoor in paniek en was erg onrustig. Wel wist hij nog te melden dat ze met z'n 3en waren en er dus nog een collega binnen moest zijn.

Op grond van deze informatie werd het slachtoffer buiten, in overleg met een ambulance, door Bart en Rik verzorgd en bevrijd. Ondertussen waren Brian en Gjalt met een straal (brandweerslang) naar binnen gegaan, op zoek naar het 2e slachtoffer en evt. brand of rook. Binnen was stevige rookontwikkeling, maar met behulp van een warmtebeeldcamera wisten ze het vuur (in een verfcabine) en slachtoffer verderop te lokaliseren. In overleg met bevelvoerder Jan werd voorkomen dat het vuur uitbreidde.


Nadat het slachtoffer van buiten was overgedragen aan de ambulance werd een 2e straal naar binnen gelegd en kon het andere slachtoffer veilig gered worden. Hij had duidelijke brandwonden aan een arm, die door de ploeg gekoeld werden. Daarna werd hij overgedragen aan de ambulancedienst. Hierna kon het vuur met 2 stralen en schuim aangepakt gaan worden.

Daar pompbediener Paul aangaf door het water in het voertuig heen te raken, werd besloten dat dit prioriteit had. Het voertuig werd nabij een blusvijver op het terrein gezet, en de waterwinning in orde gemaakt. Voor de blussing werd er, ivm grote waterafname, overgeschakeld van hoge drukstralen naar lage druk. Hierna kon de brand worden afgeblust. Het sein brandmeester, en vervolgens inpakken kon worden gegeven. Nadat het pand was overgedragen aan de politie en sleutelhouder en het voertuig ingepakt was de wedstrijd in een klein uur gespeeld.

Onder het genot van een verkoelend drankje werden de bevindingen doorgenomen, en werd er naar het volgende korps gekeken. Daarna was er tijd voor een douche en een paar uur ontspanning, alvorens de uitleg van de wedstrijd en de prijsuitreiking volgden.

Hierbij bleek dat de volgorde van handelen anders was bedoeld maar dat de ploeg van Biddinghuizen wel veilig had gewerkt en alles op de juiste manier was afgehandeld. Dit resulteerde in een verdienstelijke 3e plek, en een plaats in de gewestelijke ronde. Deze zal op 28 mei in Buren worden gespeeld.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Brandweer
Teakhouten meubelen
PolderTEAK
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top