Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl

In Vogelvlucht: dieren in de winter

Donderdag 1 maart 2012
In Vogelvlucht: dieren in de winter

BIDDINGHUIZEN - In deze nieuwe aflevering van de rubriek In Vogelvlucht aandacht voor de dieren in de omgeving van Biddinghuizen tijdens de winter.

Het team groenvoorziening heeft hier enkele foto's van gemaakt en een artikel geschreven.

Koning Winter heeft goed toegeslagen, we hebben zeer strenge vorst gehad en voor de schaatsliefhebbers was er gelegenheid om op plassen en meren te schaatsen. Als we een rondje door Biddinghuizen lopen, valt ons op dat dieren en vogels bij elkaar warm proberen te blijven.

De meeste dieren zijn niet erg actief, dit om energie te sparen. Deze energie is hard nodig om het lichaam warm te houden.

Onderweg kunnen we genieten van winterse sferen, het kanaal ligt dicht gevroren, iets wat je niet snel ziet. Langs De Baan is nog een klein stukje open water te vinden, het water stroomt zachtjes door de sloot. Ineens zie ik een blauwe / oranje streep. Het zal toch geen ijsvogel zijn? Ja hoor, het is er één, de ijsvogel gaat rustig op een tak zitten die rechtop in de sloot staat. Van hier heeft de ijsvogel prima overzicht.


Het blijft prachtig, meestal zie en hoor je de vogel voorbij komen, ik heb nu het geluk om het diertje rustig te aanschouwen. Ik blijf op grote afstand, ik wil het diertje niet onnodig storen. Het lukt mij om een foto te maken en denk aan het diertje, hoe zal het door deze barre winter komen.

Wat kunnen mensen doen om dieren en vogels de winter door te helpen? Wat mij tijdens deze ronde opvalt, is dat bij diverse voederhuisjes van allerlei vetbollen en pindakaaspotten zijn neergezet. Het is een geweldig schouwspel, een grote bonte specht zit zich te goed te doen aan vetbollen terwijl een spreeuw het heeft voorzien op pindakaas en los gestrooid vogelvoer.


Tijdens het sneeuwvrij maken van een grasveld hebben we gelijk bezoek van een roodborstje. Het diertje is op zoek naar wat eten; het zal echter niet mee vallen, de grond is bevroren.

Aangekomen bij het dierenpark zie ik dat de damherten zich op glad ijs bevinden. Het lijkt zielig maar de dieren treffen goede maatregelen om de winter door te komen. Ze krijgen een wintervacht wat ze beschermt tegen de kou, zij hebben extra vetreserves opgeslagen.

Terwijl andere dieren een winterslaap houden of naar het warme zuiden vliegen, zijn er altijd dieren die hier blijven. Het is daarom goed deze dieren een handje te helpen.

Als laatste valt mij een blauwe reiger zittend op een brugleuning op. Voor deze groep is het erg lastig om aan voedsel te komen. De grond is bevroren en er ligt veel ijs. Hopelijk valt er hier of daar nog een muis of mol te verschalken. Zodat ook dit dier deze winter kan overleven.

Na een rondje Biddinghuizen heb ik het koud gekregen, ik ga lekker naar huis en vraag mij af hoe de dieren zich weer op een nieuw lange koude winternacht voorbereiden.

Klik hier voor alle foto's

Team groenvoorziening Biddinghuizen

Fotoboeken:nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Adm. Financiële Advisering
Kafa
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Adm. Financiële Advisering
Kafa
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 8.2 °C
  • 0.0 mm
  • 11.4 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top