Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Teakhouten meubelen PolderTEAK

Flevoland aan zijlijn bij economisch herstel

Maandag 27 augustus 2012

BIDDINGHUIZEN - De Nederlandse economie is het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2% gegroeid. Dit voorzichtige herstel is aan Flevoland voorbijgegaan. Flevolandse ondernemers gaven in de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) een verslechtering van het economisch klimaat in het tweede kwartaal aan (-36%).

Ook de export, personeelssterkte en winstgevendheid kregen harde klappen. Op de groei van investeringen na, verwachten ondernemers ook in het derde kwartaal nog pittige tijden.

Dalen
In het tweede kwartaal waren Flevolandse ondernemers somber over het economisch klimaat. Hun verwachting over het derde kwartaal is niet veel beter. Ook de export heeft te lijden gehad van de economische crisis, bijna 20% van de ondernemers zag de export dalen. Kijkend naar hun personeelssterkte waren Flevolandse ondernemers het negatiefst van Nederland. Een deel van hen (20%) moest hun personeelsbestand inkrimpen. Ook in het derde kwartaal verwachten zij dat deze trend doorzet. Waarschijnlijk voelt de zakelijke dienstverlening samen met de bouw de inkrimping van het personeelsbestand het ergst.

Groei investering
Lichtpuntje zijn de investeringen. Flevolandse ondernemers, vooral de zakelijke dienstverleners, verwachten een groei van hun investeringen in het derde kwartaal. Per saldo hoopt 5% van de Flevolandse ondernemers meer te investeren. Deze groeiverwachting is opvallend, omdat Flevolandse ondernemers in het vorige kwartaal nog een negatieve verwachting hadden.

Flevoland had in het tweede kwartaal de hoogste omzet (15%) van alle provincies. Dit was vooral te danken aan seizoensinvloeden. In het derde kwartaal verwachten ondernemers door onder andere het zeer lage consumentenvertrouwen echter weer een flinke dip. De verwachte omzet is nog wel hoger dan de rest van Nederland.

Kamer van Koophandel

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Bedrijven
Sybit Sybit
Voor al uw bedrijfssoftware op maat
Aanloophaven 5
8256 CZ
Biddinghuizen
T 0321-332726
E info@sybit.nl
W http://www.sybit.nl
Sybit
Sybit
Adverteerder in de rubriek KvK
0321-337030
Klusbedrijf Johan Bramer
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top