Teakhouten meubelen PolderTEAK
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap

OFW: Bewoners geschokt door nieuw regeringsbeleid

Donderdag 29 november 2012
OFW: Bewoners geschokt door nieuw regeringsbeleid
Foto: Oost Flevoland Woondiensten - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - Ruim 100 bewoners kwamen dinsdagavond 27 november 2012 naar de bewonersavond van Oost Flevoland Woondiensten (OFW). Tijdens deze jaarlijkse bewonersavond gaf OFW een toelichting op de gevolgen van het nieuwe regeringsbeleid van het Kabinet Rutte II.

OFW moet haar nieuwbouw- en moderniseringsplannen voor de komende jaren stil leggen. Bewoners reageerden geschokt.

Het nieuwe regeringsbeleid raakt alle corporaties, dus OFW ook. Het regeringsbeleid betekent voor OFW heel veel geld afdragen aan de regering waardoor de investeringen stil vallen. Dit betekent geen nieuwbouw, modernisering en energiebesparing meer. Alleen de plannen die al in uitvoering zijn worden afgebouwd.


De aanwezige bewoners uit de wijk De Greente-Zuid in Swifterbant en de bewoners van de chaletwoningen in Dronten waren zwaar teleurgesteld. Net nu hun wijk aan de beurt is, komt dit. Deze bewoners wachtten al een lange tijd op de modernisering van hun woningen en vroegen OFW waarom zij niet eerder op de planning stonden en of OFW niet ergens een ‘potje’ heeft, want de gerealiseerde energiebesparing klonk voor hun zo aantrekkelijk. ‘Nee, OFW heeft hier geen ‘potje’ voor. OFW moet namelijk geld lenen om te kunnen investeren, net als andere corporaties.

OFW heeft vooral veel schuld, vergelijkbaar met mensen die een hypotheek op hun huis hebben’, reageerde Truus Sweringa, directeur-bestuurder OFW.

Daarnaast heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw aangegeven dat de regering zoveel geld aan de corporaties onttrekt, dat zij niet meer garant wil staan voor nieuwe leningen. Dit betekent dat corporaties vanaf 2014 geen geld meer kunnen lenen. Hierdoor is het onmogelijk om te kunnen investeren.


Bewoners hopen dat OFW toch nog kansen ziet om hun woningen te moderniseren. Ook de Huurders Belangen Vereniging (HBV) vindt dit de allerbelangrijkste prioriteit. Sweringa meldde dat het voorgestelde rijksbeleid desastreus is voor de corporaties. ‘Niemand had deze maatregelen in deze omvang verwacht. Normaal gesproken stelt OFW zich als corporatie neutraal op en volgen wij het Rijksbeleid, maar nu kunnen wij niet anders dan tegen de maatregelen in geweer komen.
Gelukkig doen wij dat in goede samenwerking met de HBV. We blijven ons inzetten voor goed wonen in de gemeente Dronten voor de huurders en woningzoekenden.’

Petitie ‘Huuralarm’
Mevrouw van Loveren, vice-voorzitter van de HBV riep de bewoners op om de petitie van de Woonbond te tekenen. De Woonbond is een online petitie ‘Huuralarm’ gestart om politiek Den Haag op te roepen om huren betaalbaar te houden en de woningmarkt uit het slop te trekken.

Bewoners vonden het goed dat de HBV en OFW samen optrekken en met de bewoners actie willen voeren. Massaal verzamelden bewoners zich achter een laptop. Niemand was het eens met deze regeringsplannen. Iedereen die volkshuisvesting een warm hart toedraagt, om de petitie van de Woonbond te tekenen, kan dat doen via de website van de HBV (http://www.huurdersbelangenvereniging.nl), de Woonbond (http://www.woonbond.nl) of OFW (http://www.ofw.nl). Bewoners die geen internet hebben kunnen geholpen worden bij de HBV of bij OFW.

Verder tijdens bewonersavond
Tijdens de pauze van de bewonersavond praatten de bewoners nog na over de plannen van het kabinet en de gevolgen daarvan. Daarna presenteerde OFW het planmatig onderhoud, zoals schilderwerkzaamheden, want het ‘normale’ onderhoud aan de woningen blijf gelukkig nog wel mogelijk. In het bewonersblad OFW Vizier van december wordt het gehele overzicht gepubliceerd.

Niet alleen planmatig onderhoud is belangrijk, maar ook de omgang met de buren. Daarom was MDF Buurtbemiddeling aanwezig om bewoners te informeren over de bemiddeling bij conflicten met buren.

Extra huurverhoging
De regering wil dat OFW de huren fors verhoogd om hiermee de heffingen van het Rijk te betalen. Voor mensen met een inkomen tot 33.000 euro betekent dit 4 procent huurverhoging (inflatie van 2,5% plus 1,5%), daarna is het 5 procent (inflatie plus 2,5%), mensen met een inkomen tussen 33.000 en 43.000 euro en de mensen die meer verdienen, krijgen 9 procent (inflatie plus 6%). Er is nog veel onduidelijkheid over het maximum van de huur. De regering houdt 4,5 procent van de WOZ-waarde aan. In Flevoland liggen de huren al op dat niveau. In dat geval is het heel moeilijk om het geld op te brengen. Via de huur lukt het niet.


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Multi Service
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 3.8 °C
  • 0.0 mm
  • 7.7 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top