Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems

In vogelvlucht Een winterverrassing: de Gele Kornoelje

Vrijdag 29 maart 2013
In vogelvlucht Een winterverrassing: de Gele Kornoelje

BIDDINGHUIZEN - Tijdens een wandeling rondom het dorp kunt u deze bijzondere struik nu in bloei aantreffen. In deze periode is de struik duidelijk zichtbaar en trekt enorm de aandacht van mens en dier.

Wij mensen verlangen naar het voorjaar. Insecten kunnen zich nu al tegoed doen aan de eerste nectar. En daar zorgt deze struik voor.

Het is de gele kornoelje, deze struik bloeit op het kale hout d.w.z. dat de struik in het voorjaar vanaf maart t/m de periode dat de struik in het blad komt (vanaf half april) uitbundig bloeit.


Nu moet de struik het hebben van de massa, want de individuele bloemetjes vallen nog niet eens zo zeer op. Maar doordat het er zoveel zijn is het een lust voor het oog.

Wij komen deze struiken veelvuldig tegen langs de bosrand aan de Baan en in de wat grote groenstroken nabij de Gerstehof. Als de struik is uitgebloeid verdwijnt zij langzaam uit beeld want dan is het allemaal niet zo uitbundig meer. Het is mogelijk dat de struik nog bessen voortbrengt. Zo op het oog zien ze er erg smakelijk uit, het valt echter tegen. De bessen zijn wrang en zuur van smaak.


De wetenschappelijke benaming van deze struik verklaart iets meer: Cornus mas. Het Latijnse cornus betekent ‘hoorn’ of ‘hard als hoorn’. Hout van kornoelje is namelijk glad én erg hard. Het Latijnse ‘mas’ wil zeggen mannelijk. Daarom dit keer geen ‘zij’ maar voor de afwisseling ‘hij’.


Mocht u tijdens een wandeling of fietsroute door het dorp deze bijzondere bloeiende struik tegenkomen, bekijk deze struik dan eens van dichtbij. Wij gaan er vaak zo maar aan voorbij. Het is zeker de moeite waard om hier eens wat extra tijd aan te geven.

Dick van de Graaf

Klik hier voor alle foto's

Fotoboeken:


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
gerelateerd nieuws
Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top