Tel. 0321-333169 Peter Evers
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Adm. Financiële Advisering Kafa
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen

Nieuw armoedebeleid gemeente Dronten

Maandag 4 mei 2015

BIDDINGHUIZEN - Gemeente Dronten zet koers naar nieuw armoedebeleid. In aanvulling op het bestaande armoedebeleid worden in de loop van 2015 en het eerste kwartaal van 2016 nieuwe maatregelen voorbereid. Het gaat hierbij om diverse maatregelen.

Het gaat om een Dronter pas voor minima, een collectieve zorgverzekering, de ontwikkeling van het armoedenetwerk en de ontwikkeling van een regeling voor de subsidiering van particulier initiatief. Op dit moment zijn er in Dronten 1.560 huishoudens met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm. Deze huishoudens vormen de doelgroep van het gemeentelijk armoedebeleid.

Binnen de doelgroep van het armoedebeleid worden specifieke risicogroepen zoals kinderen van ouders met een laag inkomen, chronisch zieken en gehandicapten groter. "Omdat iedere risicogroep andere ondersteuningsbehoeften heeft, spelen we met het armoedebeleid in op deze ontwikkelingen en passen we onze instrumenten aan op de ondersteuningsbehoeften van deze risicogroepen", schrijft de gemeente op haar website. In mei bespreekt de raad het nieuwe armoedebeleid.

Verstevigen
Vanwege de verschillende ondersteuningsbehoeften die de groter groeiende specifieke risicogroepen van het armoedebeleid hebben en de veranderende wettelijke kaders door de komst van de Participatiewet, heeft het huidige armoedebeleid een versteviging nodig. Hierbij worden de aanbevelingen uit het onderzoek dat in 2013 door de Rekenkamer is gedaan, integraal meegenomen. Het nieuwe beleidsplan is tot stand gekomen samen met externe partners, OBD en bestuur en moet de maatschappelijke participatie van mensen met een laag inkomen bevorderen. De Dronter Koers, dat inwoners toegang geeft tot regelingen en voorzieningen binnen het sociale domein, vormt een belangrijke kapstok voor het nieuwe armoedebeleid.

Aanvullende maatregelen
Het doel van het armoedebeleid is om inwoners die (tijdelijk) niet financieel zelfredzaam zijn (financieel) te ondersteunen, zodat zij weer grip krijgen op hun situatie, volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving en uiteindelijk weer zelfredzaam worden. De maatschappelijke participatie van kinderen uit minimagezinnen krijgt daarbij bijzondere aandacht.

Om dit doel te bereiken wordt er binnen het nieuwe armoedebeleid een aantal aanvullende maatregelen voorgesteld: de Dronter pas voor minima, een collectieve zorgverzekering, de ontwikkeling van het armoedenetwerk en de ontwikkeling van een regeling voor de subsidiering van het particulier initiatief. De Dronter pas is een soort servicekaart die minima kunnen gebruiken om gratis of met korting deel te nemen aan sportieve, culturele en sociale activiteiten. De Dronter pas vervangt de toegankelijkheidsbijdrage en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk minima hierdoor gebruik kunnen maken van de toegankelijkheidsbijdrage.

Op de agenda
Met het nieuwe minimabeleid wil de gemeente de rol van de samenleving in de ondersteuning van kwetsbare inwoners vergroten, waardoor ook de participatie van inwoners aan de samenleving groter wordt. Hierdoor worden kwetsbare inwoners minder afhankelijk van gemeentelijke regelingen en voorzieningen. Op 13 mei staat het nieuwe armoedebeleid op de agenda van de raadscommissie.

Bron: Gemeente Dronten

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Voedselbank
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 8.8 °C
  • 0.2 mm
  • 15.4 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top