Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Flevolamb Flevolamb
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Feestelijke opening nieuwe Turkse moskee

Maandag 4 april 2016
Feestelijke opening nieuwe Turkse moskee
Foto: Bezoekers BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - In Biddinghuizen is zaterdagmiddag de nieuwbouw van de Turkse Mimar Sinan Camii moskee officieel geopend. De gezamenlijke handeling was aan de vertegenwoordigers van Islamitische Stichting Nederland en het Turkse consulaat, burgemeester Aat de Jonge en wethouder Nico Verlaan.

De dorpsgenoten van de Turkse gemeenschap, alle gasten en belangstellenden uit het dorp verzamelden zich op de Havenweg, op de plek van de oude moskee. Van daar liep de stoet achter de Osmaanse muziekgroep Mehteran aan, richting het nieuwe gebouw aan de Klaversingel. De muzikanten waren traditioneel gekleed en de grote Turkse trom was tot ver in Biddinghuizen te horen. Bewoners op de route kwamen de huizen uit om te kijken.


Sprekers
Na een welkom en het luisteren naar verzen uit de Koran werden het Turkse en Nederlandse volkslied gezongen. Vervolgens spraken onder andere vertegenwoordigers van Islamitische Stichting Nederland, het Turkse consulaat, dorpsbelangen Biddinghuizen, werkgroep interreligieuze bijeenkomst Biddinghuizen, pastoor Boogers van de Rooms-katholieke Bonifatiusgemeenschap namens de christelijke kerken en wethouder Nico Verlaan.

Dorpsbelangen gaf als cadeau een huisnummer

Mooie woorden
De woorden waren mooi en inspirerend. Voor de Turkse gemeenschap en het dorp Biddinghuizen, waar al jaren wordt samengeleefd als dorpsgenoten en de geloofsgemeenschappen elkaar opzoeken. Gezien de actualiteit sprak de vertegenwoordiger van de Islamitische Stichting Nederland complimenterend de wens uit: ´Was de wereld maar als een dorp en ieder dorp werelds.´


Grote belangstelling
Gastheer Burhan Akce, voorzitter van de Turkse-Islamitische vereniging Biddinghuizen, sprak ook, op de wijze zoals het dorp hem heeft leren kennen. Gastvrij, dienstbaar en benadrukkend dat de totstandkoming een samenwerking van velen was, binnen en buiten het dorp. Door de open houding van de Turkse gemeenschap waren vele belangstellenden naar de opening gekomen. Buren, dorpsgenoten, vertegenwoordigers kerken en andere moskeeën en gemeenteraadsleden.


Goed geworteld
Volgens Ahmet Nazligül is de Turkse gemeenschap goed geworteld in Biddinghuizen: 'Ze hebben ook de Nederlandse waarden en normen geaccepteerd. Ze hebben zich goed ingezet, zijn geïntegreerd en daar plukken we nu de vruchten van.' Dorpsvoorzitter Willem Feiken bevestigt dat hierdoor geen enkel bezwaar is ingediend voor de nieuwbouw.


Ook dorpsactiviteiten in moskee
De moskee is multifunctioneel. Een derde behelst de gebedsruimte, de overige ruimte is bedoeld voor culturele en sociale activiteiten waarbij iedereen van harte welkom is. Als eerste voorbeeld noemt Burhan Akce het samen voetbal kijken. Nu Nederland niet aan het EK mee kan doen, wordt de aardappelschuur niet opgebouwd tot voetbalarena. ´Kom dus allemaal naar de moskee op groot beeld meekijken om met dorpsgenoten Turkije te supporteren´, grapt Burhan Akce. Wat hem betreft komt de burgemeester ook.

(Foto's: Jan Klopman, Trudy Stoker, Aat de Jonge, Omroep Flevoland)

Redactie BHZNet.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Moskee
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 7.1 °C
  • 0.0 mm
  • 16.1 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2020
BHZNet Tourmanager 2020 BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top