Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Helma Lodders onthult bord Boer Bewust

Woensdag 29 juni 2016
Helma Lodders onthult bord Boer Bewust
Foto: Boer Bewust - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - Op vrijdag 24 juni is het eerste Boer Bewust bord officieel onthuld door Tweede Kamerlid voor de VVD Helma Lodders. De onthulling vond plaats op het akkerbouwbedrijf van familie Van Damme in Biddinghuizen. Boer Bewust is in het leven geroepen om de gangbare landbouwsector in een positiever daglicht te plaatsen bij de consument.

De borden zijn ontworpen door initiatiefgroep Boer Bewust. Bij de consument en betrokken partijen in de keten is er veel onwetendheid over de landbouw. De gangbare sector wordt vaak in een verkeerd daglicht geplaatst door overmatige aandacht vanuit de overheden en media voor alternatieve sectoren.


Initiatiefnemer Peter van Damme: "De consument wordt te eenzijdig voorgelicht. Er wordt een beeld geschetst waardoor het lijkt alsof de gangbare boeren niet goed bezig zijn. Terwijl wij juist dag in, dag uit bezig zijn met het maken van bewuste keuzes voor een goede verzorging van de grond en onze teelt. Ik voelde mij geroepen om hier iets aan te doen. Toen ik dit aankaartte bij collega's kreeg ik direct bijval en van hieruit is het initiatief Boer Bewust ontstaan. Onze slogan is bewust telen, bewust eten en bewust leven. We willen een eerlijk verhaal vertellen aan de consument, laten zien waar we voor staan."

Helma Lodders juicht het initiatief van harte toe en erkent dat de gangbare sector onderbelicht wordt. "De Nederlandse land- en tuinbouw is koploper in de wereld. Met de juiste kennis werken we hoog productief, zeer efficiënt en daarbij wordt een hoge kwaliteit behaald. Toch is er is veel onwetendheid bij de consument, maar ook bij de betrokken partijen in de keten. Daar ligt een grote opgave. Je hoort mensen zo vaak spreken over gewasbestrijdingsmiddelen. Ik probeer deze mensen dan uit te leggen dat boeren geen gewassen bestrijden, maar hun gewassen beschermen tegen schimmels, ongedierte en ziekten", aldus Lodders.


"Ik kan met goed voorstellen dat de initiatiefnemers de Haagse politiek als emotie-politiek duiden", laat Lodders weten. "Dat klopt. Te vaak wordt er op basis van emotie besluiten genomen. Het voorstel om het kalf langer bij de koe te houden is zo een emotioneel besluit. Het klinkt misschien wel goed, maar zowel voor de koe als het kalf is het geen goede ontwikkeling. De linkse partijen in de Tweede Kamer denken de wereld met biologische landbouw of het 'Ot en Sien' bedrijf van vroeger te kunnen voeden. Zij vergeten dat de wereldbevolking groeit en om al deze mensen te voeden moet de voedselproductie minimaal verdubbeld worden. En dat is op die manier onmogelijk. Overigens heb ik niets tegen de biologische landbouw. Integendeel. Als mensen biologisch willen eten is dat hun goed recht. Maar ook zij moeten natuurlijk wel goed geïnformeerd worden dat ook in de biologische landbouw gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Het is heel belangrijk dat we als land- en tuinbouw, dat geldt voor alle sectoren, de onwetendheid aanpakken en Boer Bewust is een hele mooie aanvulling hier op. De bescheidenheid van de boer is te groot, dat moet echt anders. Dit moet onder de aandacht worden gebracht."

De initiatiefgroep heeft borden ontworpen die op het land en op het erf komen te staan. In korte tijd zijn er al zo'n 25 borden besteld. "Het leeft onder veel boeren", aldus Peter van Damme. "We willen de actie daarom nu verder en professioneler gaan uitrollen." Naast de borden promoot Boer Bewust zichzelf ook via Twitter en Facebook.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 28.2 °C
  • 0.0 mm
  • 24.0 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top