Adm. Financiële Advisering Kafa
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Rijksoverheid.nl: Opnieuw vogelgriep bij pluimveebedrijf Biddinghuizen

Donderdag 1 december 2016

BIDDINGHUIZEN - In Biddinghuizen is op donderdag 1 december 2016 bij een derde vleeseendenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wordt zo spoedig mogelijk ook dit bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 8500 vleeseenden.

De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het nu getroffen bedrijf ligt in de 3-kilometer-zone van het afgelopen zaterdag besmet verklaarde eendenbedrijf in Biddinghuizen. Eerder vandaag werd bekend dat ook bij een tweede bedrijf in de 3-kilometer-zone vogelgriep is vastgesteld.

In het gebied van 1 en 3 kilometer rond het derde besmet-verklaarde bedrijf in Biddinghuizen liggen geen andere bedrijven. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor gevogelte afgekondigd in een zone van tien kilometer rond dit getroffen bedrijf in Biddinghuizen. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het eerder ingestelde gebied waar dit vervoersverbod al van kracht was.

Dit vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle eerder genomen landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Landelijke maatregelen: eenden- en kalkoenenbedrijven
Voor eenden- en kalkoenenbedrijven gelden naast de eerder afgekondigde landelijke maatregelen per direct een aantal extra maatregelen. Ten eerste moeten eendenbedrijven een hygiëneprotocol naleven voor strooisel, waaronder het afdekken van de strooisel-opslag en het schoonmaken van het materieel dat wordt gebruikt om het strooisel de stal in te brengen. Ten tweede mogen eenden of kalkoenen alleen worden vervoerd na een klinische inspectie. Ten slotte mogen transporten van of naar deze bedrijven alleen rechtstreeks plaatsvinden en onder voorwaarde van een hygiëneprotocol.

Landelijke maatregelen: alle pluimveebedrijven
De staatssecretaris heeft eerder een aantal landelijke maatregelen genomen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren geldt een ophok- en afschermplicht. Ook geldt er een bezoekersregeling voor de pluimveebedrijven. Bezoekers mogen alleen nog na strenge hygiënemaatregelen het erf betreden. Ook moet pluimvee klinisch worden geïnspecteerd binnen 24 uur voor vervoer naar een ander pluimveebedrijf. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels ervoor zorgen dat hun vogels niet in contact komen met wilde watervogels. Ook mogen bezoekers niet in contact komen met gehouden vogels. Verder geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Rijsoverheid.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Vogelgriep
Fruit vers aan huis bezorgd
Fruithandel Van Beek
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top