Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

‘Geen toeval dat eendenbedrijven getroffen worden’

Vrijdag 2 december 2016
‘Geen toeval dat eendenbedrijven getroffen worden’

BIDDINGHUIZEN - De drie bedrijven in Biddinghuizen waar de afgelopen week vogelgriep werd vastgesteld waren eendenfokkerijen. "Dat is geen toeval", zegt Arjan Stegeman, epidemioloog en adviseur van de overheid.

Vaker verversen
Volgens Stegeman ligt het probleem voor een deel in de hygiëne en bioveiligheid op bedrijven. Zo moet strooisel in eendenstallen vaker aangevuld en ververst worden dan strooisel in bijvoorbeeld kippenschuren. Dat komt doordat eenden nattere mest produceren dan kippen.

Wilde vogels
Het strooisel ligt bij boeren vaak in open schuren of zelfs buiten opgeslagen. Dit betekent dat er ook wilde eenden en andere vogels in neer kunnen strijken. Ze zoeken er naar eten en laten er ook uitwerpselen achter. Het strooisel met de uitwerpselen wordt vervolgens de stal met eenden binnengereden. Uit onderzoek blijkt dat het vogelgriepvirus vooral via poep verspreid wordt.

Eend op eend
Verder zijn eenden in stallen volgens Stegeman vatbaarder voor de huidige vogelgriep dan bijvoorbeeld kippen. Veel wilde vogels die de afgelopen weken rond de randmeren ten prooi vielen aan de ziekte waren kuifeenden. En volgens de epidemioloog slaat een virus gemakkelijker van eend op eend over dan bijvoorbeeld van een eend op een kip.

Oplossing
Met een eenvoudige maatregel als het binnen opslaan van strooisel, zou volgens Stegeman in de toekomst de kans op verspreiding van de vogelgriep kunnen worden verkleind.

Bron: Omroep Flevoland


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Vogelgriep
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 2.8 °C
  • 0.0 mm
  • 7.6 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top