Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Flevolamb Flevolamb
Adm. Financiële Advisering Kafa
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet

Pluimveesector: geen vrije-uitloopkippen dicht bij water

Donderdag 19 januari 2017
Pluimveesector: geen vrije-uitloopkippen dicht bij water
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders vindt dat pluimveeboerderijen waar dieren buiten mogen lopen niet dicht bij water horen. Dit vanwege de dreiging van vogelgriep.

Wilde watervogels dragen dit virus steeds vaker bij zich, waardoor ze een groot risico vormen voor kippen, eenden en kalkoenen. Voor eendenhouder Hendrikse & Roos bij wie eind november vogelgriep werd gevonden, is dit reden om met het bedrijf in Biddinghuizen te stoppen. De boer vindt de locatie aan de Alikruikweg te dicht bij het water liggen.

Vrije-uitloop populair
Hennie de Haan van de Vakbond Pluimveehouders ziet dat er veel vraag is naar biologische en vrije-uitloopeieren, waardoor steeds meer boeren hun dieren naar buiten laten gaan. Maar op plekken dicht bij water is dit onverstandig, zegt De Haan. "Dat moet je echt niet willen op plekken die populair zijn bij wilde watervogels. Dat is echt te riskant." De Haan roept gemeenten en provincies op om geen vergunning meer te verlenen voor zogeheten vrije-uitloopboerderijen op die plekken.

Sector op het spel
De hele sector staat op het spel als er vaker uitbraken van vogelgriep zijn, zegt De Haan. "Nu zijn het gelukkig steeds besmettingen geweest op één plek, maar het kan ook gaan zoals in 2003. En dat moeten we moeten elkaar never nooit willen." In 2003 werd de sector getroffen door een grote uitbraak van de vogelgriep. Een derde van al het pluimvee in Nederland werd toen geruimd.

Wilde watervogels aantrekken
De Haan zegt dat Nederland te aantrekkelijk gemaakt wordt voor de wilde watervogel. "Het is heel onverstandig om premies te geven aan boeren om hun land onder water te zetten als dat dicht bij pluimveebedrijven is. Want met al dat water trek je wilde watervogels juist aan en dat moeten we niet willen", aldus De Haan. Dat een getroffen eendenboer uit Biddinghuizen stopt omdat hij de wilde watervogels te dichtbij vindt komen noemt ze treurig. "Het kan niet zo zijn dat pluimveeboeren de dupe worden van het natuurbeheer wat we in dit land graag willen"

Andere maatregelen
De pluimveesector pleit verder voor het standaard ophokken van dieren in de periode dat trekvogels in Nederland zijn. Daarnaast heeft de sector tijdens de huidige uitbraak van de vogelgriep een zwakke schakel ontdekt waar aan gewerkt kan worden, zegt De Haan. "Nu blijkt dat het strooisel bij de eendenhouderijen een aandachtspunt is voor volgend jaar. Het moet opgeslagen worden op een manier zodat er geen besmetting bij kan komen." Op sommige boerderijen wordt het strooisel, dat elke dag vers de stal in wordt gereden, slecht afgedekt. Hierdoor kan het virus dat via de ontlasting van vogels wordt verspreid in een eendenstal komen. En dat moet voorkomen worden, aldus de Vakbond Pluimveehouders.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Vogelgriep
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top