Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
De Kubbe BV - Biddinghuizen De Kubbe BV - Biddinghuizen
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Kafa Kafa
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

In vogelvlucht: de wilgenhoutrups

Dinsdag 28 maart 2017
In vogelvlucht: de wilgenhoutrups

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: de wilgenhoutrups.

Afgelopen tijd is er door de mannen van de bomenploeg een aantal slechte bomen opgeruimd.

Aan de buitenkant van de stam waren gaten te zien, dit is een indicatie dat er mogelijk de wilgenhoutrups actief is. Deze rups heeft het voorzien op zachte houtsoorten. Dit zijn voornamelijk wilgen en populieren maar ook andere houtsoorten kunnen worden aangetast. De boom waar deze rups in zat was een els. De boom was omgezaagd en versnipperd.


Voor de duidelijkheid is de stam in de lengte doorgezaagd; op deze manier kunnen we de gangen goed bekijken. In één gang was zelfs nog een rups actief. De vrouwtjesvlinder legt met haar legboor aan de oppervlakte van bast een aantal eitjes. Dit is al vaak in de buurt waar de boom beschadigd is. De rupsjes hebben op deze manier een makkelijke toegang tot de boom. Al knagend maken zij gangen in de bomen. De boom raakt op deze manier verzwakt en kan zomaar ineens om vallen.

De rupsen blijven een jaar of 4 in de boom. Zij zijn dan ca. 10 cm groot en hebben een opvallend donker rode rug en een lichte onderzijde. Wat ook gelijk opvalt, zijn de 2 zwarte kaken. Bij gevaar scheidt de rups een lucht af die naar azijn ruikt. Het is dus oppassen als je deze rups wilt pakken, voordat jij het weet heeft hij jou met zijn krachtige kaken te pakken.

Toch wel bijzonder dat deze rups een aantal jaren knagend doorbrengt in een boom. De gangen kunnen wel een aantal meters lang zijn. De rups verpopt zich en dan komt er een nachtvlinder tevoorschijn. Deze nachtvlinder is zo goed gecamoufleerd dat een geoefend oog er nog moeite mee heeft om deze nachtvlinder te vinden. Vaak zitten ze rustig tegen de stam van een boom.


Deze rups is toch wel een hele bijzondere verschijning die jaren in het donker leeft. Terwijl de nachtvlinder zo goed gecamoufleerd is dat deze ook niet opvalt. Ik vond het bijzonder om dit zo te zien en wilde dit graag met u delen!

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Kjell's Opslag
Kjell's Opslag
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 16.2 °C
  • 0.0 mm
  • 18.7 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet WK2018 Voetbalpoule
BHZNet WK2018 Voetbalpoule BHZNet WK2018 Voetbalpoule
BHZNet Tourmanager
BHZNet Tourmanager BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top