Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Flevolamb Flevolamb
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

Piet Grin maaide eerste snede gras nog nooit zo vroeg

Donderdag 30 maart 2017

BIDDINGHUIZEN - Medewerker Martijn van de Brake van de VOF Grin in Biddinghuizen maaide maandagmiddag al een beste snede gras. "We hebben nooit eerder zo vroeg in het seizoen gemaaid", vertelt melkveehouder Piet Grin aan melkvee.nl.

Piet en zijn vrouw Anje werken nauw samen met een akkerbouwbedrijf in de Flevopolder. Gras telen ze in rotatie met akkerbouwgewassen. Het gras (Havera 2 Rotatie van LG Seeds) werd vorig najaar ingezaaid na de uienteelt, vertelt Grin. Er is geen kunstmest meer op gekomen. "Vanwege de zachte winter is het aardig doorgegroeid. Het had misschien nog een weekje kunnen staan, maar niet langer", schetst hij.

'Je wint een snee'
Bovendien kan er straks nog mest op, geeft Grin aan. "Als ik bij de rest toe ben aan de eerste snede, maai ik hier de tweede. Je wint er een snee mee. Een mooi economisch gewasje, zo zonder kunstmest."


De melkveehouder schat in dat er zo'n 2000 kilo drogestof per hectare af kwam. Het is ingekuild in grote balen van 700 kilo met pakweg 35 procent drogestof. Per hectare leverde dat 7 pakken op; in totaal staan er nu 40 pakken op voorraad.

Meteen voeren
Grin: "We zijn gelijk begonnen om ze te voeren. Ik heb zaterdag het laatste restje eerste snede gevoerd, we zijn nu bezig met een derde snede kuil. Die heeft wat krap eiwit en is traag verteerbaar. Daar past dit gras mooi bij." Met 250 melkkoeien gaat er de komende tijd een pak per dag doorheen, geeft hij aan.

Engels en Italiaans raaigras
Havera 2 Rotatie bevat naast 40 procent Engels raai ook Italiaans raaigras van een voerdertype (40 procent snelgroeiend tetraploïd en 20 procent diploïd Italiaans raai, wat goed is voor de zodevorming). Hierdoor levert het in 1 tot 2 jaar enorm veel gras op, met toch een verdienstelijke voederwaarde, aldus LG Seeds. Dat maakt het mengsel vooral goed inzetbaar als tussengewas of groenbemester bij een ruwvoertekort. Daarnaast zorgt de goede beworteling voor veel organische stof in de bodem.

Ruwvoerspecialist Fred Lugthart van LG Seeds plaatste foto's van het maaien op Twitter. "Het was voor ons ook extreem vroeg", verklaart Lugthart.

bron"Melkvee.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Bewoners
Adm. Financiële Advisering
Kafa
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 14.2 °C
  • 0.0 mm
  • 20.8 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top