Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Teakhouten meubelen PolderTEAK
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

Eikenprocessierups aangetroffen

Donderdag 6 juli 2017

BIDDINGHUIZEN - Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Dit zijn eikenprocessierupsen. Ook in de gemeente Dronten zijn op verschillende locaties deze rupsen aangetroffen.

Afgelopen periode heeft een inventarisatie plaatsgevonden en zijn de bomen waarin nesten van de rupsen zijn gevonden gemarkeerd met rood/wit lint. Deze week en volgende week worden de gevonden rupsen verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf.

Klachten door brandharen
Er zijn vooral risico's voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen uit lege nesten (juli-september). Er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden, waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen. De brandharen (± 700.000 per rups) dringen met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Wat er dan gebeurt, lijkt op een allergische reactie. De reacties kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen, wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken.

Meer informatie?
Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met de gemeente (14 0321). Ook op de websites van Natuurkalender en de NVWA vindt u meer informatie.

Gemeente Dronten

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
F 0321-331014
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top