Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Flevolamb Flevolamb
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Eieren pluimveebedrijf besmet met giftige Fipronil

Woensdag 2 augustus 2017
Eieren pluimveebedrijf besmet met giftige Fipronil
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Bij een pluimveehouderij aan de Nonnetjesweg in Biddinghuizen zijn de eieren besmet met het anti-luizenmiddel Fipronil. Alle eieren van het bedrijf moeten worden vernietigd. Dat zegt de eigenaar.

De deuren van de pluimveehouderij werden vorige week al uit voorzorg gesloten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dit omdat de kippen in het verleden zijn behandeld tegen bloedluis door het bedrijf ChickFriend uit Barneveld. Dat gebruikte daarbij de verboden giftige stof Fipronil. Er zijn monsters genomen en dinsdag is gebleken dat de eieren inderdaad besmet zijn.

Fipronil niet vermeld
De stal in Biddinghuizen is half juni voor het eerst bespoten door ChickFriend. De eigenaar koos voor dat bedrijf omdat de dierenarts er goede verhalen over had gehoord en omdat er een lovend artikel stond in het blad van de sector zelf. Ook andere boeren waren enthousiast.

Volgens de eigenaar van de pluimveehouderij werkte het bedrijf perfect, hygiënisch zoals het hoort. Op de factuur stond precies welke middelen ze gebruikten en daar stond Fipronil niet bij, aldus de pluimveehouder.

Financiële strop
Voor het bedrijf is er sprake van een financiële strop. De eieren moeten worden vernietigd door Rendac, verwerker van kadavers en daar moet voor betaald worden. Ook is nog niet duidelijk wat er met de kippen en de stal gaat gebeuren. Het bedrijf in Biddinghuizen werd vorig jaar ook al getroffen doordat de eieren tijdelijk veel minder geld opbrachten door maatregelen naar aanleiding van de vogelgriep.

De NVWA riep mensen dinsdagavond op tot zondag terughoudend te zijn met het eten van eieren.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Flevolamb
Flevolamb
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top