Flevolamb Flevolamb
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

Meerdere kippenboeren zitten met besmette eieren

Donderdag 3 augustus 2017
Meerdere kippenboeren zitten met besmette eieren
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Meerdere kippenboeren in Flevoland moeten hun eieren vernietigen omdat daarin de verboden stof fipronil is gevonden. Naast een boer uit Biddinghuizen is tenminste ook één biologische kippenboer getroffen, zegt Edward Satkowski, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging.

Van andere Flevolandse biologische kippenboeren worden de eieren nog onderzocht.

Onzekere tijd voor de boeren
Alle eieren waarin de insecticide fipronil wordt gevonden moeten verplicht worden vernietigd. En dus blijven de boeren met hun eieren zitten. Want terwijl de kippen eieren blijven leggen stapelen de afgekeurde eieren zich op. Een gespecialiseerd bedrijf moet die komen ophalen. Daarnaast is nog onduidelijk wat er met de leghennen moet gebeuren. De dieren hebben het anti-luizenmiddel in hun lijf en het is onduidelijk hoelang het duurt voordat de stof uit de kippen gaat. Voor de getroffen boeren is er dus veel onzeker.

Eieren uit de schappen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die alle eieren onderzoekt, heeft zoveel mogelijk besmette eieren uit de winkels laten halen. Daarbij zitten ook de eieren van de boer uit Biddinghuizen terwijl zijn eiernummer niet op de lijst van de NVWA staat. Dat komt omdat het gehalte fipronil dat in de eieren is gevonden zo laag dat het niet schadelijk is om die eieren te eten. Omdat het middel niet in eten mag zitten zijn de eieren wel alsnog uit de winkels gehaald.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top